17. nov 2022.

Novinari pod prismotrom, kriminalci na slobodi

Deseti dan je otkako su u nedelju ujutru, 6. novembra, na redakcijski mejl glavnog i odgovornog urednika Draže Petrovića stigle zastrašujuće pretnje novinarima, urednicima i kolumnistima lista Danas.

U mejlu pod naslovom „Beogradski Šarli ebdo“, nepoznati ekstremisti upozoravaju da će „salve metaka“ rikošetirati nad našim glavama, lomiti staklo u redakciji, zbog Danasove uređivačke politike, a da akteri nove generacije „desničara iz senke“ neće biti ni sprečeni ni pronađeni, jer su spremni da u takvom napadu daju i svoj život.

Iako je naša redakcija navikla na česte anonimne pretnje pojedinaca koji nisu zadovoljni našim pisanjem, ova se dovoljno izdvojila da zainteresuje i nadležne organe, koji su, mora se napomenuti, reagovali izuzetno brzo. Istog dana su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Odeljenje za visokotehnološki kriminal poslali u redakciju Danasa svoje stručnjake, istraga je odmah pokrenuta.

Reagovala je javnost, novinarska i udruženja za zaštitu prava, kolege novinari, a neki su ove pretnje okarakterisali i kao „teroristički čin“. Pretnje su osudili čak i vodeći političari u zemlji. Ipak, ni posle deset dana nisu pronađeni počinioci tih teških pretnji, odnosno osobe koje su taj mejl sročile i uputile ga našem glavnom uredniku.

Istraga je negde zastala. Razlog je verovatno to što druga faza rada nadležnih institucija vezana za prikupljanje podataka i postavljanje slučaja, gde su naši organi morali da se povežu u saradnju sa Švajcarskom, odakle je i internet provajder Proton mejl, sa koga je preteće pismo i upućeno.

Međunarodna saradnja u slučajevima internet kriminala uobičajena je, i često odlično funkcioniše, a policije i službe često su vrlo raspoložene za povezivanje i zajedničko rešavanje ovakvih slučajeva. I ovog puta, tako nam je rečeno, Švajcarska je razumela ozbiljnost situacije i rado se priključila istrazi. Ipak, naši organi još uvek čekaju odgovor Proton mejla na zahtev za dodatnim informacijama, koji je poslat pre šest dana, jer one koje su provobitno obezbedili nisu bile dovoljne.

Proton mejlu je, naime, verovatno jako stalo do privatnosti svojih korisnika, pa se, pretpostavljam, dvoumi da li da pruži sve podatke koji bi pomogli u pronalaženju počinilaca terorističkih pretnji novinarima koji objektivno, hrabro i bez povlačenja svih ovih godina rade svoj posao. Reklo bi se da tu mesta dvoumljenju i neutralnosti nema.

Za to vreme kolumnisti, saradnici, novinari Danasa i dalje pišu, novine izlaze, isto kao i mnogo puta ranije, kada su izazovi i opasnost bili mnogo veći, sa nepromenjenom uređivačkom politikom i odlučnošću da nastave da iznose istinu pred javnost. Jedino je razlika što to rade pod stalnim policijskim nadzorom, kao da su kriminalci a ne časni medijski radnici, među poslednjima takve vrste, dok su im pritom potencijalno ugrožena osnovna ljudska prava: na život i rad.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend