03. okt 2019.

Novinari u Pressingu: Ne bojimo se (VIDEO)

Gosti večerašnjeg Pressinga bili su urednik Balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgiev, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i urednik portala Gerila, novinar BN TV-a Vladimir Kovačević.

Oni su na razne načine u proteklom periodu bili žrtve napada, a Kovačević je, podsjećanja radi, preživio pokušaj ubistva na banjalučkim ulicama. Gosti su poručili da se ne boje, pojasnivši da će svoj posao raditi kao i ranije.

U razgovoru za N1, Kovačević je večeras podsjetio na detalje svoje priče, sudski epilog događaja, nalogodavcima i motivima napada. Rekao je da se ne boji te da svoj posao i dalje radi kao što je to bilo i prije napada.

’Ukratko, priča je dobila djelimičan sudski epilog u kojem je prvoosumnjičeni osuđen na četiri godine zatvora, a drugi napadač je u bjekstvu. To se desilo u augustu prošle godine, pratili smo šta se dešavalo, tok suđenja, a potom i liječenja. Moglo je biti i puno drugačije. Najveći problem je što se nikada zvanično neće saznati ko je nalogodavac. Spominju se različita imena, a mislim da ćemo teško zvanično dobiti odgovore. Nisam siguran da će zvanične institucije do kraja ići do otkrivanja nalogodavaca. U svakom slučaju, ono što mogu tvrditi, jeste da je motiv definitivno moj rad u pet, šest, sedam godina na različitim medijima. Ako nije direktno povezano s političarima, jeste s ljudima koji su bliski vladajućoj eliti u Republici Srpskoj’’, rekao je Kovačević za N1 u Pressingu.

Georgiev je dodao da nije ima iskustva slična onome koje je preživio njegov kolega Kovačević ocijenivši situaciju u svakodnevnici novinara problematičnom i iz razloga što napadi često dolaze od vlasti.

‘’Nisam imao ovakav susret kao kolega iz Banjaluke. Mi živimo u jednoj situaciji koja je problematična zbog toga što napadi dolaze od vlasti. Vlast ne želi da čuje drugi glas, oni su vlasnici istine i oni koji pokušavaju da postave neko pitanje vrlo brzo postaju meta. Srbija ima dobru tradiciju nerazjašnjenih napada na novinare. Jedan moj kolega je bio bombardovan, postavili su mu bombe u prostoriju gdje je spavao sa svojom porodicom. Bio je sličan slučaj s Teofilom Pančićem u javnom prevozu. Pre toga smo etiketirani’’, rekao je Georgiev.

‘’Ko će biti odgovoran ako mi se nešto dogodi? Svi napadi koji su za sada, Bogu hvala, verbalni, i predstavljaju jednu vrstu pritiska, oni su kretali s vrha države. Sadašnji predsednik je nama posvetio prvu vanrednu konferenciju za novinare kad smo objavili priču o arapskim partnerima. On nas je tada optužio da radimo protiv države. Posle toga je krenula jedna rutinska kampanja, na društvenim mrežama, tabloidima i TV stanicama. Bio sam predmet specijalnih emisija nekih televizijskih stanica. Oni misle da je svaki drugi glas opasan i da ga u startu treba satrati’’, dodao je on.

Hrvoje Zovko, gost iz Zageba, poručio je da je suštinski problem napada na novinare taj što se ne saznaju nalogodavci.

‘’Suštinski problem kolege u Banjaluci je što mi ne znamo ko su nalogodavci. Ko je odgovoran? Odgovorne su institucije koje toleriraju i potiču histeriju prema novinarima. Imate u Hrvatskoj povratak narativa iz devedesetih godina. Postavljam pitanje kako bi ovo tužno hrvatsko društvo izgledalo da nema istraživačkih novinara. To što je situacija u Hrvatskoj bolja nije nam nikakva utjeha. Ja sam 25.9. dobio nezakonit otkaz na osnovu neistinite prijave nakon jedne svađe gdje sam okrakteriziran kao nasilnik što je van pameti. HRT se danas nažalost se pretvorila u državnu televiziju gdje je program koji građani plaćaju 80 kuna svaki mjesec. HRT je podnio tri tužbe protiv mene, za otuđenje neke opreme, povredu ugleda i časti i tužili su me osim parničnom i u kaznenom postupku’’, kazao je Zovko u Pressingu N1 televizije.

Podsjećamo, u Sarajevu je prošle sedmice napadnuta redakcija Radio Sarajeva, a nakon tog napada, novinari su u bosanskohercegovačkoj prijestolnici mirno protestvovali na ulicama.


N1 BiH

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend