20. jan 2021.

Novinarka B92: Nasilnike koji su me napali smestiti u zatvor

U Višem sudu u Vranju održana je danas javna sednica drugostepenog veća gde se odlučivalo po žalbama na prvostepenu presudu okrivljenih za napad na novinarku Tanju Janković i nanošenje teških telesnih povreda njenoj sestri Bojani Janković i ocu Zoranu, ali i po žalbi Višeg javnog tužilaštva koje je za okrivljenog inspektora Nenada Jovanovića i petoricu saizvršilaca tražilo veće kazne. 

Pred tročlanim većem sudija Višeg suda u Vranju u sastavu predsednica Nada Čović, sudija izvestilac Tatjana Mihajlović i sudjja Zorica  Stojčić, branioci okrivljenih ali i sam prvookrivljeni inspektor MUP-a Nenad Jovanović, obrazložili su svoje žalbe na prvostepenu presudu. Tom prilikom Jovanović se pozvao na to da je on “predstavnik zakona i policije” i pozvao sudije da poštuju zakon.

U toku izlaganja branioca jednog od okrivljenih Nenada Nikolića, koji je detaljno opisivao način na koji su Bojana i Zoran Janković zadobili teške telesne povrede, oštećenoj novinarki je pozlilo pa je izvedena sa sednice da bi joj se ukazala prva pomoć.

“Svaki put kada govorimo o tome kako su prebijeni moja sestra i otac, ja preživljavam opet ceo taj dogadjaj. Vidim njih razularene kako ih udaraju i šutiraju u stomak i u glavu. Pozlilo mi je sada i skočio mi je pritisak na 200, ne mogu više ovo psihički da podnesem. Želim da sud donese odluku što pre i da ih vidim u zatvoru jer nasilnicima je tamo mesto”, rekla je Tanja Janković.

Ona je dodala da i dalje ima bojazan i strah da će okrivljeni vršiti pritisak na sud kao i svih prethodnih godina trajanja prvostepenog postupka.

“Znam da se vrše strahoviti pritisci ali verujem da pravda mora da pobedi i da se pošalje poruka da niko nesme da bije i zlostavlja ni novinare ni žene i da niko nije jači od zakona”, poručila je Jankovićeva.

Advokat porodice Janković, Ivan Simić kaže da postupanje Višeg suda u Vranju i Apelacionog u Nišu vraća veru u pravni sistem Srbije.

“Donekle postupanje Višeg suda u Vranju i Apelacionog suda u Nišu vraćaju veru u pravni sistem republike Srbije. U pogledu stvaranja preduslova uopšte za održavanje današnje javne sednice. Sudija Tatjana Mihajlović Jovanović jeste iscrpno referisala predmet i očekujemo da će se konačno staviti tačka na ovaj dogadjaj iz 2012”, rekao je Simić i dodao:

“Bez namere da prejudiciram buduću odluku suda, ukazaću samo na jedan presedan koji je stvoren u ovom postupku, a to je da okrivljeni koji se gone po službenoj dužnosti su, po mom shvatanju na volšeban način, stekli i status oštećenih tako što je prethodna sudija na njihovo insistiranje spojila predmete, gde su oni subsidijarni (privatni) tužioci. Eventualno ukidanje bi gotovo izvesno vodilo ka zastarevanju ovog krivičnog postupka, a što jeste, ponavljam bez namere da prejudiciram bilo šta, degradiranje ovog krivičnog postupka”, rekao je Simić.

Podsetimo, inspektor policije Nenad Jovanović, u prvostepenom postupku osudjen je na godinu dana kućnog zatvora, a njegovi saučesnici Miloš Vučković i Nenad Nikolić na osam meseci zatvora dok je Goran Ilić dobio uslovnu kaznu od četiri meseca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend