31. jul 2023.

Novinarke fizički sprečene da priđu, „šokirana“ premijerka tvrdi – manipulacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić opisala je situaciju u kojoj su novinarke Nove S i N1 bile fizički sprečene da priđu i postave pitanja govornicima na predstavljanju programa Digitalna Evropa, kao "manipulaciju tajkunskih medija" zbog navoda da su "zaključani". Brnabić je rekla da to nije tačno, jer su novinari „u svakom trenutku“ mogli da izađu iz sale u kojoj je predstavljen taj program.

Snimak TV Prva

Službenica je zadržala novinare zatvorivši vrata kroz koja su hteli da prođu ka premijerki i njenim sagovornicima iz delegacije EU. Premijerka je za Prvu televiziju rekla da novinari „nisu bili zaključani“ i da su „u svakom trenutku“ mogli da izađu iz sale u kojoj je u četvrtak predstavljen program Digitalna Srbija.

„Manipulacija je takva da je slika koja je objavljena i snimak koji je objavljen, vi bi pomislili da su oni bili zaključani u nekoj sobici dok traje taj događaj. To je ta manipulacija, samo da su imali širok kadar vi bi videli da smo mi bili tamo svi zajedno. Ja sam šokirana kada sam videla taj njihov prvi prilog da su novinarke bile zaključane“, rekla je Brnabić.

Zaključane ili ne, novinarke su bile sprečene da premijerki i ostalim članovima delegacije tog dana priđu i postave ona pitanja koja nisu bila dozvoljena na tek završenoj konferenciji za medije sa obrazloženjem da se ne tiču samog događaja.

„N1 je jednako šokiran što se premijerka Srbije, iako suočena sa jasnim snimkom na kom se vidi da je novinarima onemogućeno kretanje, što su, podsećamo osudile i međunarodne i domaće novinarske organizacije, umesto izvinjenja krije iza semantike. Da li je novinare da izađu iz prostorije onemogućio jezičak u bravi ili osoba koja nije dozvoljavala da se otvore, jednako opisuje termin „zaključani“, mada bi u konktekstu i te situacije, ali i položaja profesionalnih medija, odnosa prema kritičkoj javnosti i stepena demokratičnosti sigurno bolje odgovarao termin „zatočeni“, saopšteno je tim povodom iz TV N1.

Da bi javnosti bilo jasnije, na svim događajima, svuda u svetu, novinarske ekipe, posebno televizijske, pozicionirane su nasuprot govornika i iza publike koja prati događaj. Otuda je logično zašto su novinarke zajedno sa svojim snimateljima krenule na najbliža vrata, a ne na ona koja su izašli govornici. Novinari izlaze poslednji, takav je red. Onaj ko želi da postavi pitanje, mora naći način da do sagovornika dođe – najbliža vrata su jedini put.

„U trenutku kada je događaj završen, na jedna vrata izašli su predstavnici vlasti i gosti, mi smo zatekli zaključana vrata i fizički nas je osoba, ne znamo ko je, onemogućila da izađemo dok delegacije ne odu. To je potrajalo, tek kada je bila sigurna da su svi oni otišli, mi smo bili, hajde da kažem, ‘otključani’“, govori novinarka Žana Bulajić.

Urednica portala JUGpress Ljiljana Stojanović kaže za list Danas da se naročito targetiraju oni novinari i mediji koji postavljaju nenaručena pitanja

„Nova stepenica u tom procesu je nedavno ‘zaključavanje’ novinara baš ‘da ne bi pitali’. Pri tome, na događaju gde su bili zaključani je bila premijerka koja je formirala Radnu grupu za bezbednost novinara, iz koje su, upravo zbog nereagovanja na nasilje nad novinarima, izašla novinarska i medijska udruženja iz Koalicije za slobodu medija a pre nekoliko meseci i UNS“, objavio je Danas.

Televizija N1 uputila je novinarska pitanja delegaciji EU u Srbiji. Tražili smo komentar na ono što se u četvrtak dogodilo, ali i odgovor na pitanje da li je praksa u zemljama EU da se pitanja na određenom događaju postavljaju samo na jednu temu.

Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend