31. jul 2023.

United Media: Zaključavanje novinara opasan incident, tražimo reakciju Delegacije EU

Zaključavanje novinara kako bi im se ograničio pristup državnim zvaničnicima predstavlja opasan incident koji ilustruje nedostatak poštovanja vlasti prema novinarima, medijskim slobodama, demokratskim principima na kojima počiva svako civilizovano društvo ali i samom Ustavu Srbije.

Ovo predstavlja ozbiljnu eskalaciju u odnosu na sve prethodne oblike pritisaka sa kojima su novinari u Srbiji svakodnevno suočeni. Dok su ih vlasti do sada ignorisale, etiketirale ili verbalno napadale, ovo je prvi put da su fizički onemogućeni da obavljaju svoj posao..

Ovakvo ophođenje prema medijima je nedopustivo i ne sme proći nekažnjeno, zato zahtevamo od Vlade Srbije da javnosti objasni ko je dao nalog protokolu da zaključa novinare ali i reakciju Delagacije EU koja je učestvovala na događaju.

Zatražićemo i odgovor od šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea da li podržava ovakve postupke, a o ovom nemilom događaju dodatno ćemo obavestiti i brojna međunarodna novinarska udruženja i predstavnike EU.

United Media, kao medijska grupacija u okviru koje posluju N1 i Nova, čije novinarke su juče bili zaključane, upozorava na opasnosti koje ovo ponašanje nosi sa sobom.

Ograničavanje pristupa novinarima premijerki i drugim zvaničnicima predstavlja eksplicitno kršenje Ustavom zagarantovanih prava – prava slobodu mišljenja i izražavanja.

Zbog ovog incidenta treba da reaguje ne samo javnost u Srbiji već predstavnici struke kako iz zemlje tako i iz sveta kako ne bi bili svedoci nekih opasnijih metoda sprečavanja novinara da rade svoj posao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend