02. apr 2020.

Novinarki Ani Lalić određeno policijsko zadržavanje do 48 sati

Novinarki portala Nova.rs Ani Lalić određeno je večeras policijsko zadržavanje do 48 sati, potvrdio je njen advokat Srđan Kovačević.

Kovačević je za portal Nova.rs rekao da Lalić zadržana u novosadskoj policiji „zbog sumnje da bi mogla da počini krivično delo, objavljivanja tekstova koji bi, po njima izazvali paniku i nerede“.

Dodao je da saslušanja nije bilo, već joj je samo uručeno rešenje. Ana Lalić će, prema njegovim rečima, biti zadržana dok je ne saslušaju, što se nada da će biti što pre.

“Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali su joj laptop i dva telefon. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje,” kazao je on.

Kovačević je nakon toga na Tviteru napisao da je progon novinarke Nova.rs i zadržavanje u policiji zbog novinarskog teksta „van svake pameti“.  „Ako istina izaziva paniku i nered, onda nam država šalje ‘lepu’ poruku da se laž nagrađuje, a istina kažnjava. Mislim, ni+ta neobično danas, ali opet novinari se ne hapse. Baš strašno“, napisao je novosadsaki advokat.

Policija je večeras došla u stan novinarke portala nova.rs Ane Lalić, koja je i članice Upravnog odbora NDNV, u Novom Sadu nakon što je Klinički centar Vojvodine večeras obavestio tužilaštvo i policiju da je ona svojim današnjim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Klinički centar Vojvodine (KCV) izrazio je večeras “ogorčenje zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog” izveštavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavestio o tome tužilaštvo i policiju.

“Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme”, naveo je KCV u u saopštenju za javnost.

Lalić je u svom tekstu „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ objavila da KCV-u imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

U tekstu se citiraju i izjave medicinskog osoblja, koje tvrdi da u KCV-u vlada potpuni izostanak sprovođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.

Novinarka je navela i da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

U KCV-u se trenutno leči 54 pacijenta obolelih od kovida-19, od kojih se šestoro nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend