26. avg 2017.

Novinarska udruženja iz regiona osudila tri najnovija napada na novinare

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, osuđuje napade i pritiske na novinare koji su se poslednjih dana dogodili u Slavonskom Brodu (Hrvatska), Skoplju (Makedonija) i Partešu (Kosovo).

U sredu 23. avgusta, u Slavonskom Brodu fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić s HRT-a i Aleksandra Primorac s portala SBplus. Prema navodima portala SBplus, novinarke Primorac i Ružojčić su izveštavale o pucnjavi od prethodne noći u kojoj je teško ranjen jedan građanin. Tim povodom novinarke su se zatekle ispred ugostiteljskog objekta Hajduk u Slavonskom Brodu kada je nepoznati muškarac fizički nasrnuo na njih, psovao ih i pokušao da Višnji Ružojčić istrgne kameru. Novinarke su o fizičkom nasrtaju na njih odmah obavestile Policijsku upravu brodsko-posavsku, koja je odmah reagovala. Napad je javno osudio Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Brodsko-posavske županije.

Istog dana, u sredu 23. avgusta, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izveštavala o akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje izbegličkih kampova u Makedoniji. Na izveštače te medijske kuće nasrnuo je predstavnik građanske inicijative koja je organizovala prikupljanje potpisa. Ohrabrujuća je hitna reakcija policije koja je odmah identifikovala napadača, pozvala ga na informativni razgovor i najavila krivičnu prijavu zbog nasilništva. Napad je osudilo Udruženje novinara Makedonije koje smatra da je reč o napadu protiv slobode govora i prava građana da budu informisani.

Takođe 23. avgusta, dogodio se incident i u Partešu gde je policija privela troje građana ruske nacionalnosti među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, dvojica novinara iz Estonije i Letonije. Oni su posle višečasovnog zadržavanja pušteni iz pritvorske jedinice i protiv njih nije pokrenut nikakav krivični ili prekršajni postupak. To je potvrđeno iz policijske uprave za region Gnjilana ali javnosti nisu poznati razlozi za privaranje novinara.

Regionalna platforma poziva lokalne institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbedan rad.

U prvih osam meseci ove godine u zemljama zapadnog Balkana, računajući i pomenute incidente, evidentiran je ukupno 63 slučaj pretnji i fizičkih napada na novinare.

Napad na novinara je napad na javni interes i demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend