07. nov 2017.

Novinaru Blica obijen auto i ukradeni poslovni laptop i dokumentacija

Vuku Cvijiću, novinaru Blica, u ponedeljak kasno popodne obijen je automobil iz koga su ukradeni samo laptop i dokumentacija vezana za priče na kojima Cvijić radi. Slučaj prijavljen policiji.

Vuk Cvijić (Foto: skrinšot N1)

Cvijić, koji godinama prati teme vezane za organizovani kriminal, kaže da je torbu sa laptopom i dokumentacijom stavio u gepek pri izlasku iz redakcije Blica i došao kolima do kafića u kome je imao sastanak. Auto je parkirao ispred, a kada je posle sat i po završio sa sastankom i otključao gepek, video je da torbe nema.

Osim nje, ništa drugo nije ukradeno, a tragovi obijanja su jedva vidljiva, kaže Cvijić.

„Kada je policija došla video sam da su nešto čačkali oko brave vozača i one ručice u kolima kojima se otvara gepek. Oštećenja jedva da se vide“, navodi novinar.

On dodaje i da deluje da je njegov auto ciljano obijen, da nije slučajno to što se desilo, s obzirom da nije ništa uzeto iz automobila osim torbe sa stvarima. Sumnja da ga je neko pratio ili čekao, s obzirom na to da, kaže, živi u blizini.

„Ja stalno pišem o organizovanom kriminalu i izgleda mi da ima veze sa mojim novinarskim radom, jer ne liči na običnu pljačku. Napravio sam grešku jer sam se razdvojih od tih stvari od kojih se retko razdvajam, i ovo sada im je bila prilika“, kaže Cvijić.

Ukoliko je, kaže, ova krađa zaista motivisana njegovim novinarskim radom, Cvijić smatra da je cilj da mu se onemogući da ga radi.

„Ipak, nastaviću da ga radim kao i dosad i biću još čvršći“, kaže ovaj novinar.

Pre nekoliko meseci je obijen stan istraživačke novinarke KRIK-a Dragane Pećo iz koga ništa nije ukradeno već su samo ispreturane stvari. Još uvek se ne zna ko je to učinio, niti je poznato da ima osumnjičenih.

Udruženja: Hitno otkriti ko je Cvijiću ukrao dokumentaciju i kompjuter

Novinarska udruženja UNS i NUNS zahtevaju od istražnih organa da hitno utvrde ko je opljačkao Cvijića i kazni odgovorne.

„UNS je posebno zabrinut zbog napada jer se radi o poznatom novinaru istraživaču i poziva nadležne da u što kraćem roku pronađu i u skladu sa zakonom kazne odgovorne“, navode iz Udruženja novinara Srbije.

Iz NUNS-a su saopštili da će o pljački obavestiti Republičko javno tužilaštvo u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara čiji su potpisnici novinarska i medijska udruženja, Tužilaštvo i MUP.

 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend