13. jun 2024.

Novinaru Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa zabranjen ulaz u Srbiju

Novinaru Romanu Perlu, kojeg je Rusija označila kao stranog agenta 2021. godine, 8. juna je zabranjen ulazak u Srbiju na aerodromu „Nikola Tesla“. Perl za Glas Amerike kaže da veruje da razlog zabrane nije njegov status “stranog agenta”, već njegovo prošlogodišnje privođenje u Beogradu.

Roman Perl (Foto: Printscreen Youtube/GLAS Amerike VOARoman)

Romanu Perlu, rusko-izraelskom novinaru angažovanom na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa „Current time – Aktuelnosti”, zabranjen je ulazak u Srbiju na aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu.

Perl je od oktobra 2021. u Rusiji označen kao strani agent jer je radio za Radio Slobodnu Evropu koja se finansira iz inostranstva. Zbog toga je promenio prebivalište i preselio se u Izrael.

Kako prenosi Glas Amerike, po sletanju u srpsku prestonicu u subotu 8. juna, Perl je zaustavljen na pasoškoj kontroli. Posle osam sati čekanja – uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik. Odmah potom otputovao je sa beogradskog aerodroma.

Perl kaže da zabrana ulaska u Srbiju koja mu je izrečena, na neki način, predstavlja demonstraciju ruske meke i diplomatske moći i da je moguće da ruske vlasti, kako je naznačio, u pojedinim slučajevima mogu da navedu srpske da učine nešto što ruska strana smatra da je potrebno.

„U Beogradu sam bio pre godinu dana. Tamo sam radio dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini. Jedan od sagovornika je razvio ukrajinsku zastavu u blizini ambasade Rusije. Posle toga prišli su nam pripadnici Žandarmerije koji su nam preneli da su su ih iz ambasade pozvali da nas uklone odatle. Odveli su nas u policijsku stanicu. Tamo smo proveli nekoliko sati i zatim nam rekli da smo slobodni“, kaže Perl za Glas Amerike. On dodaje da tom prilikom nije bio optužen ni za kakvo krivično delo.

Na pitanje Glasa Amerike da li misli da je razlog zabrane ulaska u Srbiju to što je u Rusiji označen kao strani agent, novinar odgovara odrično.

„Ne mislim da ima direktne veze, jer sam već bio označen kao strani agent kada sam ušao u Srbiju 2023. i tada nije bilo problema. Mislim da je povod prošlogodišnje privođenje, kada verujem da smo moj snimatelj i ja evidentirani da više ne smemo da boravimo u Srbiji. Verujem da su ljudi u pasoškoj kontroli Srbije to videli i zadržali me”, ističe on.

Glas Amerike se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Graničnoj policiji, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija pitanjem o razlozima zbog kojih je Perlu zabranjen boravak u Srbiji, ali nije dobio odgovor.

Ovaj novinar je autor dokumentarca „Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti?“ u okviru serijala „Opasna bliskost“.

Zabrana medija 

Početkom marta 2022, u početnim danima rata u Ukrajini, Rusija je zabranila internet sajtove Glasa Amerike, BBC-ja, Radija Slobodne Evropa, Dojče velea i drugih zapadnih medija na svojoj teritoriji.

Rusko regulatorno telo odluku o zabrani je obrazložilo širenjem lažnih informacija o ratu u Ukrajini.

U istom intervalu na teritoriji Rusije blokirane su i platforme kompanije Meta, Fejsbuk i Instagram, kao i društvena mreža „Iks“, nekadašnji Tviter.

Sa druge strane, gotovo istovremeno je Evropska unija zabranila ruske državne medije Raša tudej i Sputnjik. U maju 2024. na teritoriji EU zabranjen je i rad sajta Glas Evrope, ruske državne novinske agencije RIA Novosti, listova Izvestija i Rosiskaja Gazeta. Označeni su kao mediji pod kontrolom ruskih državnih vlasti sa sedištem u Kremlju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend