18. okt 2017.

NUNS: Bujošević da javno obrazloži zašto je smenjen Mihajlović

Nezavisno udruženje novinara Srbije ukazuje da prilikom smene Milivoja Mihajlovića sa funkcije direktora Radio Beograda nije poštovana procedura predviđena Zakonom o javnim servisima i Statutom RTS-a.

Odluka Upravog odbora Radio-televizije Srbije objavljena na portalu RTS ne sadrži nikakvo obrazloženje o razlozima razrešenja direktora Radio Beograda.

NUNS smatra da se nosioci ključnih funkcija u Javnom servisu ne mogu smenjivati i time diskvalifikovati bez ikakvog obrazloženja. Zato pozivamo generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića da javno objasni zašto je Milivoje Mihajlović razrešen sa pozicije direktora Radio Beograda na koju je imenovan 20. jula 2015. upravo na predlog Bujoševića.

Javnost rada, upravljanja i odlučivanja RTS je njegova obaveza propisana Zakonom o javnim servisima (član 6) u kojem stoji da se „odgovornost javnog medijskog servisa prema javnosti kao i uticaj javnosti na njegovo delovanje ostvaruje posebno: javnošću postupka imenovanja organa javnog medijskog servisa.”

Podsećamo da je istim zakonom (član 23) propisano da generalni direktor predlaže Upravnom odboru imenovanje i razrešenje direktora programa.

Statut Javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije (član 38) precizira da Upravni odbor RTS-a u okviru svojih nadležnosti „imenuje i razrešava direktore Radija i Televizije… a obrazloženu odluku o imenovanju donosi na predlog generalnog direktora… i čini je dostupnom javnosti“.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 18.10.2017.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend