24. okt 2018.

NUNS i NDNV osuđuju sudske pritiske na nezavisne novinare i medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas, kako su naveli, pritiske vlasti na novinare dnevnog lista Danas i sajta Pančevo Si Ti.Kako se navodi u saopštenju NUNS-a i NDNV-a, koordinator Srpske napredne stranke za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik Izvršnog odbora te stranke Branko Malović tužio je za uvredu kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić, potražujući 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje društvenih boli.

On je tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koji je Danas objavio 25. septembra.

Prethodno je Malović tužio novinara portala Pančevo Si Ti (pancevo.city) Nenada Živkovića od koga traži 500.000 dinara na ime „naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“ zbog teksta „Partijska država + provereni kadar = naprednjačko vladanje“.

„Istovremeno, dva udruženja izražavaju nezadovoljstvo i ozbiljnu zabrinutost zbog odluke suda kojom su Kikindske obavezane da tužiocu Danijelu Kulačinu zbog povrede ugleda i časti isplate 70.000 dinara, plus 86.000 za sudske troškove“, navodi se.

Kulačin je početkom februara 2015. tužio Kikindske zbog teksta „Nacoši na svim vojvođanskim frekvencijama“, tražeći 490.000 dinara kao nadoknadu za povredu ugleda i časti. Tekst je bio posvećen privatizaciji Radio Kikinde, kada je Kulačinova firma jedina uputila pismo o zainteresovanosti za kupovinu tog medija.

U tekstu je Kulačin doveden u vezu sa organizacijom „Treća Srbija“, uz ocenu da je „jedan iz plejade bizarnih likova izmilelih nakon što je novosadski ogranak naci-pokreta Dveri odlučio da uđe u novosadsku vlast“.

Navedeno je i da su Kulačin i njegova supruga osnivači „fantomskih organizacija koje su dobile višemilionske iznose za razne projekte od Gradske uprave za kulturu, resora kojim (u Novom Sadu) upravlja upravo Treća Srbija“.

NUNS i NDNV pozivaju najviše državne funkcionere na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da javno i nedvosmisleno osude pritiske kroz sudske kampanje koje se vode prema novinarima i medijima sa nezavisnom udređivačkom politikom.

Od početka godine NUNS je evidentirao ukupno 73 napada, pretnji i pritisaka na novinare.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend