27. okt 2020.

NUNS: Napadi na novinare tokom protesta i dalje uglavnom u fazi istrage

Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je Platformu Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara o napretku u istrazi slučajeva napada na novinare tokom julskih protesta u Srbiji.

Foto: Srđan Ristić

Kako se iz odgovora MUP – a može videti većina slučajeva je i dalje u istražnoj fazi, neki nisu ni procesuirani, dok je identifikovana i uhapšena jedna osoba koja je zadržana u pritvoru 48 sati. To je osoba koja je polomila staklo ispred prostorija RTV Vojvodine u Novom Sadu 8. jula 2020. godine. Ovaj incident kvalifikovan je kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

O ovim napadima međunarodne institucije i organizacije izvestila regionalna platforma SafeJournalists.net čija je NUNS članica u Srbiji. Tom prilikom pobrojani su slučajevi napada i ugrožavanja novinara koji su se dogodili od 7. do 9. jula ove godine, imeđu ostalih:

  1. Fizički napad na dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug
  2. Pokušaj policije da spreče rad novinarke N1 Jelene Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića
  3. Fizički napad članova MUP – a na novinare novinske agencije Beta Žikicu Stevanovića, Luku Pređu i Relju Pekića
  4. Pokušaj policije da spreče rad novinarki portala Nova S Milice Božinović i Nataše Latković
  5. Fizički napad na novinare RTS Milana Srdića i Lazara Vukadinovića u Novom Sadu kao i na njihove kolege u Nišu
  6. Fizički napad na novinara portala Nova S Vojislava Milovančevića i njegovog kolegu Uroša Arsića
  7. Oduzimanje opreme novinarki Insajdera Ireni Stević

MUP je izvestio Platformu Saveta Evrope samo o nekim od pobrojanih slučajeva. U slučaju ometanja na radu ekipe televizije N1 Sektor unutrašnje kontrole MUP – a radi na prikupljanu podataka po nalogu nadležnog tužioca. Kada je u pitanju slučaj ometanja na radu novinarki i novinara Marka Radonjica sa portala Nova S utvrđeno da sluičajevi nisu prijavljeni i evidentirani u skladu sa zakonom propisanom procedurom i da nisu preduzete dalje radnje.

Fizički napad na kolegu Žikicu Stevanovića prijavljen je nadležnom tužilaštvu i preduzete su dodatne mere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog krivičnog dela.

O napadu na Milana Srdića i Lazara Vukadinovića predstavnik MUP-a obavestio je nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnetim krivičnim prijavama u vezi sa ovim događajem i nadležni tuzilac je ovo delo kvalifikovao kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije. 13. jula, policajci su identifikovali i uhapsili osumnjičenog koji je u prisustvu branioca priznao da je počinio krivično delo. Policija navodi da će preduzeti i naredne korake kako bi identifikovali i lice koje je uzelo i polimilo kameru Lazara Vukadinovića.

Kada su u pitanju novinari RTS –a u Nišu, snimatelj Ivan Stambolić i novinarka Lidija Georgijeva, policija tvrdi da o ovom slučaju nisu bili obavešteni, odnosno da nije podneta prijava, te da su u telefonskom razgovoru sa novinarkom i snimateljem saznali da oni ne žele da podnose prijave u vezi sa ovim slučajem.

Na kraju u pismu Platformi Saveta Evrope predstavnici MUP-a navode da po Metodologiji za sprovođenje istraga u slučajevima zloupotreba od strane policije, istrage u slučajeve navodnih zloupotreba počinjenih od strane policije sprovodi javni tuzilac. Uzimajući u obzir da javni tužilac može izuzetno poveriti izvršenje određene dokazne radnje Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, MUP će po prijemu takvog zahteva od strane tužioca pristupiti tom poslu kao prioritetu.

Kompletan tekst odgovora MUP–a možete pogledati na sledećem linku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend