22. nov 2017.

NUNS: Srpska lista da prestane sa diskriminacijom novinara i medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminatorsko ponašanje Srpske liste prema novinarima i medijima.

NUNS poziva rukovodstvo Srpske liste da se javno izvini novinarima i javnosti zbog krajnje neodgovornog i uvredljivog ponašanja Igora Simića, zaduženog za saradnju te stranke sa medijima i poslanika u Skupštini Kosova.

Šef kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom Igor Simić od sredine jula ove godine praktično bojkotuje medije, posebno informativni portal KoSSev sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji je za nepune četiri godine rada postao jedan od vodećih medija na srpskom jeziku.

Na pitanje zašto kao šef kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom, već duže od četiri meseca ne odgovara pozive i mejlove redakcije KoSSev, Simić je potvrdio da bojkotuje taj medij. “Ja da sam na mestu KoSSeva, ja bih se pitao kako je moguće da Srpska lista sarađuje sa preko 270 medijskih kuća, a nema saradnju samo sa vama”, rekao je Simić, odbijajući da objasni razloge bahatog stava prema novinarima.

Suprotno izjavi Simića o saradnji Srpske liste sa 270 medijskih kuća, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić tvrdi da je ponašanje predstavnika te stranke prema novinarima, medijskim kućama i samim građanima „nezabeleženo u novijoj istoriji“ zbog njihovog ignorisanja „većine medija i novinara“, te da Srpska lista to radi „svakodnevno“. Ničić smatra da takvim ponašanjem vodeći ljudi Srpske liste “ne samo da novinarima i medijima otežavaju rad, nego ponižavaju i da se izrazim slobodnije – pljuju u lice i samim građanima, pa i onima koji su glasali za njih.“

I urednica platforme „Crno-beli svet“ Sanja Sovrlić ukazuje da ne postoji dovoljna komunikacija predstavnika Srpske liste sa medijima, te da se ta kominikacija “uglavnom vodi putem saopštenja”.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 22.11.2017.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend