11. dec 2017.

NUNS: Vlast u Aleksandrovcu ne sme da diskriminiše novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje odluku predsednika Skupštine opštine Aleksandrovac da Gvozdenu Zdraviću, novinaru lokalnog lista Rasina pres i dopisniku dnevnika Blic zabrani da izveštava sa sednice lokalnog parlamenta. NUNS zahteva da aleksandrovačka vlast svim novinarima, bez diskriminacije, omogući da nesmetano obavljaju svoj posao, u skladu sa ustavnim i zakonskim normama.

Odlukom SO Aleksandrovac novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno je da prati 12. sednicu Skupštine, zakazanu za danas. U odluci koju je potpisao predsednik Skupštine opštine Toma Savković, koju je Zdravić dostavio NUNS-u, navodi se da se “u listu Rasina Pres… iznose grube neistine o rukovodstvu opštine Aleksandrovac“, i da „novinar tog lista ne može da na objektivan način prati rad sednice“, te da je „nedostojan da prisustvuje sednici Skupštine“.

Gvozden Zdravić je ukazuje da mu vlast u Aleksandrovcu deset godina zabranjuje da prati sednice Skupštine opštine.

„Ovoga puta nezakonitom odlukom predsednik SO Toma Savković upire prstom u mene i javno me etiketira da ’nisam dostojan da pratim rad Skupštine’. Tom odlukom je poručio građanima Župe da nemaju pravo da znaju kako se troši njihov dinar u budžetu opštine Aleksandrovac, jer se danas upravo o tome rasplavlja na sednici SO“, izjavio je Zdravić za UNS.

NUNS protestuje zbog cenzorskog ponašanja čelnika opštine Aleksandrovac koji ovakvim odlukama najgrublje ugrožavaju novinarske slobode koje garantuju međunarodne konvencije, Ustav i Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 11.12.2017.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend