04. maj 2023.

Obeležen Svetski dan slobode medija u Nišu: Profesija teško ugrožena, najmanji nivo dijaloga od Drugog svetskog rata

Svetski dan slobode medija dočekujemo u atmosferi najmanjeg nivoa dijaloga od Drugog svetskog rata, kao profesija koja je teško ugrožena, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević na obeležavanju Svetskog dana slobode medija u Nišu.

Akcija „Pet minuta gromoglasne tišine“ je, kako je rekao Rakočević, način da se pokaže da postoji novinarski profesionalni entitet koji će braniti osnovnu vrednost slobode govora.

Svetski dan slobode medija, dodao je Rakočević, nije slučajno obeležen u Nišu, jer je UNS u svom proglasu istakao da je represija nad novinarima uzela maha posebno u lokalnim sredinama.

„Pritisak koji trpe ljudi van prestonice u lokalnim medijima je gotovo neopisiv. On se dešava na dnevnom nivou i dnevno opterećuje profesiju koja bi morala da svedoči slobodu i istinski dijalog“, istakao je.

U godini iza nas UNS je evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada su u UNS-ovoj bazi zabeležena 74 slučaja, navedeno je u Proglasu UNS-a koji je pročitao student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu Nenad Stanković.

UNS zato traži da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima, da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost, kao i da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

Svetski dan slobode medija je, kako je rekao Rakočević, dobra prilika da se podsetimo da je sloboda drugog jednako važna kao naša sloboda i da se samo u tim okvirima može graditi normalan odnos prema drugima.

Rakočević je podsetio da je, u znak borbe za slobodu govora, UNS pre nekoliko dana proglasio Džulijana Asanža za počasnog člana. Posterom sa likom Asanža ovo udruženje je poručilo „Oslobodimo Asanža“.

Kraj banera je bila priređena izložba aforizama i karikature kao poklon prisutnim novinarima, studentima novinarstva i prolaznicima.

Obeležavanju Svetskog dana slobode medija prisustvovali su i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu, koji je zajedno sa UNS-om organizovao predavanje dugogodišnje novinarke nedeljnika NIN Radmile Stanković.

Skup u Nišu počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte stradalima u tragediji koja se desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend