04. maj 2023.

Po izboru Društva novinara: Nadina Maličbegović novinarka godine

Društvo novinara Bosne i Hercegovine i ove godine povom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija dodijelilo je posebna priznanja i nagrade novinarima godine. Prema odluci strukovnog udruženja novinarka godine je Nadina Maličbegović, reporterka Aljazeere Balkans.

“Ova nagrada me čini jako sretnom zato što dolazi od profesionalaca ljudi koji su odigrali važne uloge u mom životu od fakulteta do prvih dana na televiziji”, kazala je Maličbegović.

Kako su ranije istakli iz Društva nagrade su, za sve koji se bave novinarstvom, posebno značajne, jer ih dodjeljuje struka a dolaze u vremenu kada su novinarski posao i novinari izloženi brojnim napadima, prijetnjama, ucjenama i pokušajima ušutkivanja kojima svjedočimo svakog dana.

„Usprkos svemu, u Bosni i Hercegovini je i prošle godine bilo mnogo onih koji su se znali oduprijeti svim tim izazovima i koji su novinarski posao radili prije svega, profesionalno. To potvrđuje i veliki broj nominacija za ovogodišnje nagrade“, navode organizatori.

U kategoriji printani i online mediji nagrađena je urednica portala Hercegovina Info Kristina Perić. U kategoriji radio novinarstvo dobitnik nagrade je urednik i producent BH radija 1 Amir Sužanj.

TV novinar godine je urednica Federalne televizije Elma Kazagić.

Ove godine dodijeljena su i dva posebna priznanja. Jedno posthumno, snimatelju Ahmedu Begičeviću Siniju. Drugo vlasnici portala Balans Nataši Tadić, koja je i dopinica N1 iz Tuzle.

Nagrada za životno djelo ove godine otišla je u ruke novinara Slavka Klisure.

Ovom događaju održanom u Banjaluci, prethodio je okrugli sto “Izazovi novinarstva u BiH – Mogu li nas ušutkati?” na kojem se govorilo o stanju medijskih sloboda, položaju novinara i najavljenoj kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend