04. maj 2023.

Ujedinjene nacije osudile napade talibana na novinare u Avganistanu

Ujedinjene nacije su danas, povodom Svetskog dana slobode medija, osudile kao neprihvatljive pretnje, zastrašivanja i napade talibana na novinare u Avganistanu i izrazile zabrinutost za budućnost medija u toj zemlji.

Prema podacima organizacije Reporteri bez granica, od kako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021, 43 odsto medija je ugašeno. U avgustu 2021, u medijima je radilo 10.780 novinara od čega su 8.290 bili muškarci a 2.490 žene, dok je do decembra iste godine ostalo samo 4.360, od kojih 3.950 muškaraca i 410 žena.

U danas objavljenom Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica Avganistan je na 152 mestu od 180 zemalja, uz ocenu te organizacije da se okruženje za novinare i dalje pogoršava i da su novinarke bukvalno izbrisane iz javnog života.

Misija UN u Avganistanu je saopštila da su novinari prinuđeni da se snalaze „u nejasnim i i proizvoljnim okvirima izveštavanja uz stalno prisutne pretnje represije i zatvarnja“.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za Avganistan Roza Otunbajeva pozvala je talibane da garantuju slobodu i nezavisnost medija, kao i bezbednost novinara kako muškaraca tako i žena.

Dodala je da je danas trenutak da se pokaže solidarnost s avganistanskim novinarima koji se trude da nezavisno izveštavaju.

Niko iz Ministarstva kulture i informisanja u Kabulu nije bio dostupan za komentar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend