22. apr 2023.

Odbačena krivična prijava za zastrašivanje i praćenje reportera N1 u Kragujevcu

Zamenica Osnovnog javnog tužioca u Kragujevcu Nataša Grebović odbacila je krivičnu prijavu Milana Nikića, dopisnika N1 iz Kragujevca, koji je početkom marta nadziran i zastrašivan od strane državnog aparata Srbije, piše u saopštenju Nikićevog pravnog zastupnika advokata Radivoja Kastratovića.

Snimak ekrana, N1

„Odbacivanjem krivične prijave od strane OJT U Kragujevcu, potvrđene su naše ranije iskazane sumnje da iza pritisaka na novinara Milana Nikića stoji upravo državni aparat. Naime, u konkretnom slučaju, istraga je sprovedena manjkavo, a ocena izvedenih dokaza data pristrasno i nedovoljno stručno, sa očigledno unapred formiranim stavom o tome kako postupak treba da se okonča. Iako se radi o veoma osetljivom predmetu, od šireg društvenog značaja, postupajuće tužilaštvo nijedan dokaz nije izvelo neposredno, već je konačne zaključke donelo na osnovu izveštaja o proveri navoda i prikupljanju obaveštenja poverenim policijskoj upravi u Kragujevcu. Ovakav pristup možda i ne bi bio toliko sporan da dvojica osumnjičenih nisu policijski službenici zaposleni baš u ovoj policijskoj upravi, pa se pristrasnost u radu pretpostavlja, što je tužilaštvo moralo da spreči izvođenjem zaključaka prvenstveno na osnovu onoga što u pogledu činjenica samo utvrdi, obezbeđujući da između izvora saznanja i tužioca nema posrednika. Navedeno posebno dobija na težini kada se pogledaju izjave osumnjičenih, a naročito lica koja su držala pod prismotrom Nikićev stan. One su neusaglašene, nelogične, kontradiktorne, potpuno neuverljive, ali i takve za tužilaštvo nisu uopšte sporne, već istima poklanja veru i smatra ih dovoljnim za donošenje ovakve odluke. Takođe, da je tužilaštvo saslušavalo osumnjičene i svedoke neposredno, ovim saslušanjima bi mogli da prisustvuju i oštećeni i njegov punomoćnik, što bi nam omogućilo postavljanje pitanja koja bi dovela do potpunog razobličavanja ovih lažnih iskaza, a to se očigledno moralo izbeći. Na donetu odluku uložili smo blagovremeni prigovor Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu, ali vođeni dosadašnjim iskustvom, ne očekujemo da napadnuta odluka bude promenjena“, zaključuje advokat Radivoje Kastratović iz Kragujevca.

Milan Nikić tvrdi da je sada izgubio nadu u postojanje pravne države.

„Zamenica tužioca je prihvatila sve nelogične priče ljudi koji su plaćeni da brane javnu i bezbednost države. Ona nije više kontakt tačka za bezbednost novinara. Da su bezbednosne strukture preuzele slučaj mog proganjanja, dokaz je i to što je krivična prijava odbačena 27. marta, a meni je uručena 14 dana kasnije, kada sam se vratio u Kragujevac i pojavio u javnosti. Da nije tako, državni aparat i otrgnute službe bi uticale da rešenje o odbacivanju krivične prijave bude neisporučeno još tri meseca“, kaže Milan Nikić, reporter N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend