15. sep 2022.

Optuživan za pretnje i preprodaju drveta: Ko je Igor Braunović, vodeći kandidat da u Nemanjinoj 11 zameni Nedimovića?

Ukoliko se ispune pisanja pojedinih medija da će koaliciji SPS-JS pripasti četiri ministarska mesta, postoji mogućnost da će za novog ministra poljoprivrede biti izabran direktor Srbijašuma Igor Braunović, čovek koji je pre dve godine novinaru Dragojlu Blagojeviću, prema njegovim rečima, uputio pretnje telefonskim pozivom. To otvara brojna pitanja i opravdan je osnov za zabrinutost u čije ruke će pasti ovako bitna funkcija.

Prethodnih dana u medijima se pojavila vest da bi u novoj Vladi Srbije koaliciji SPS-JS mogla da pripadnu četiri ministarska resora. Prema pisanjima Novosti, ako u razgovorima između mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić i lidera SPS-a Ivice Dačića ne dođe do većih promena, Dačić bi trebalo da bude novi ministar unutrašnjih poslova.

Osim ovog, koaliciji okupljenoj oko SPS-a trebalo bi da pripadnu još tri resora, a za najvišu funkciju portfelja poljoprivrede navodno konkurišu lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i direktor Srbijašuma Igor Braunović. Ipak, Palma je demantovao ove navode, ističući da ga ministarske funkcije godinama unazad ne interesuju, te da mu je jedino bitan napredak Jagodine.

Shodno tome, ako se ove informacije pokažu kao istinite, budući ministar poljoprivrede mogao bi biti Igor Braunović, za čije ime se vezuju nimalo prijatne optužbe za pretnje novinaru, a uz to i za korupcionaški način vođenja Srbijašuma.

Naime, 20. januara 2020. godine urednik specijalizovanog lista „Drvotehnika“ Dragojlo Blagojević je, nakon objavljivanja teksta „Zašto su inženjeri šumarstva ignorisali Dan Šumarskog fakulteta“, primio telefonski poziv od generalnog direktora Srbijašuma Igora Braunovića, koji mu je, prema Blagojevićevim rečima, rekao da „čita njegove novine“ i da se „pita čime je to zaslužio“, a zatim obratio rečima: „Naći ću način da ti se odužim… Vratiću ti, dobro ćeš videti“ i spustio slušalicu.

Blagojević ističe da je imao dva svedoka koju su čuli ovaj razgovor, a za Danas je istakao da, povodom prijave za ove pretnje, od policije i tužilaštva nije dobio „nikakav papir“, te da se ništa nije dogodilo ni dve godine kasnije.

Ipak, ono što se jeste dogodilo, jesu nove pretnje koje su usledile nakon opsežnog teksta pod nazivom „Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajni“, koji je Blagojević objavio u julu ove godine. Naime, Blagojević je 13. jula u ponoć preko fiksnog telefona primio poziv, gde mu se muškarac koji se predstavio kao Stanko Vasić obratio rečima: „Dragojlo, ti si? Je l’ to onaj pokojni, što je umro pre godinu? A nije, nije, tek će umreti“, uz poruku da će tek videti ko je.

Iako nije dokazano ko je zapravo poziv uputio, interesantno je da su pretnje usledile nakon teksta u kome je Blagojević pisao o malverzacijama u JP Srbijašume, a autor teksta napominje da ne veruje da se osoba predstavila pravim imenom.

Blagojević za Danas ističe da je zabrinjavajuće da ni jednu ni drugu njegovu prijavu tužilaštvo nije obradilo, a da je za prijavu pretnji u julu ove godine dobio odgovor da nema osnova za pokretanje postupka.

– Dobio sam informaciju da me niko nije zvao, da sam ja to izmislio. Ne postoji osnov za pokretanje postupka. Udruženje novinara Srbije je preuzelo rešenje tužilaštva. Onda sam MTS-u podneo zahtev da mi daju listing poziva, a oni su mi javili da ne mogu da daju iz tehničkih razloga. Zato sam poslao žalbu rekavši da postoji sigurna tehnička mogućnost da se to uradi. Prosto ne postoji dobra volja da se slučaj pokrene – kaže Blagojević za Danas, napominjući da je prilično siguran da će i od ove prijave biti isto što i od prethodne – ništa.

Kako je u tekstu Dragojla Blagojevića iz jula ove godine navedeno, u redakciju časopisa „Drvotehnika“ je u februaru stiglo opširno pismo od grupe radnika Šumske uprave Mali Zvornik, u kome se govori o „kriminalnom ponašanju udružene kriminalne grupe“ u šumskom gazdinstvu Boranja, Loznica, a sve pod rukovodstvom v. d. direktora JP Srbijašume, koji je, kažu, „ovo javno preduzeće bukvalno privatizovao i koristi ga kao svoju privatnu svojinu“.

Blagojević je podsetio da je nakon objavljivanja teksta u januaru 2020. godine dobio pretnje od Braunovića, koji je izjavio da jeste razgovarao sa novinarom, ali da mu nije pretio. Posle toga je, kako je navedeno u tekstu, „zabranio šumskim gazdinstvima da sarađuju sa časopisom Drvotehnika. Čak su i neki drvoprerađivači dobili slične preporuke“.

U Blagojevićevom tekstu se navodi da „domaći drvoprerađivači imaju velikih problema u snabdevanju sirovinom, otpuštaju radnike, uvoze sirovinu i imaju daleko veće troškove proizvodnje, a sve se to odražava na tržište i džep krajnjeg kupca“, te da „šumarski moćnici drvo preprodaju po duplo većim cenama, a država sve to dugo toleriše ili podstiče“.

Takođe, JP Srbijašume su optuživane da nisu izvršile dogovorenu isporuku drveta, te da je „veći broj drvoprerađivačkih firmi zbog neredovne isporuke trupaca tokom zime morao, jedno vreme, da smanji proizvodnju ili prestane sa radom. Kompanija SIMPO ŠIK iz Kuršumlije nije radila skoro tri meseca, 370 radnika je bilo na prinudnom odmoru“, navodi se u tekstu časopisa „Drvo tehnika“.

Iako su u Srbijašumama obećali da će Igor Braunović odgovoriti na pitanja Danasa o ovim optužbama, ni posle nekoliko dana čekanja nikakav komentar nije stigao u redakciju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend