10. apr 2019.

Panel: Ograničavanje slobode medija znak da se u društvu suzbija demokratija

Ograničavanje slobode medija je siguran znak da se u društvu suzbija demokratija, a kako bi se to izbeglo potrebno je da vlada svake države novinarima garantuje uslove pod kojima mogu da rade bezbedno i nezavisno, ocenjeno je danas na panelu o slobodi medija, u okviru Međunarodne nedelje civilnog društva koja se održava u Beogradu.

Programski koordinator u „Free Press Unlimited“ Nada Josimović ocenila je da je sloboda medija jedan od važnih uslova za funkcionalnu i zdravu demokratiju.

“Zaštita novinara je jako bitna, a vlade treba da poštuju njihov nepristrasan rad. Kad se ograničava sloboda medija onda ulazimo i u domen ograničenja slobode mišljenja što dotiče svakog građanina“, rekla je Josimović.Ona je kazala da novinari u Srbiji treba da pokažu „šta znači držati se etičkih principa“, ali i da pokušaju da pruže otpor svakom ko ih u tome sprečava.

“To se čini na različite načine. Na primer, za to su veoma bitne asocijacije za novinare, organizacije civilnog društva, ali i sami novinari koji treba da se pridržavaju principa samoregulacije profesije“, rekla je Josimović.

Direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski rekao je da u Srbiji, ali i u celokupnom evropskom regionu postoji nepovoljna politička klima za novinare.

“Novinari su obično žrtve i predmet napada od strane određenih centara moći“, kazao je on. Sekulovski je podsetio da je sloboda izražavanja jedno od osnovnih ljudskih prava koje treba da se poštuje u svim društvima.

“Ako se međusobno ne pomažemo, niko drugi nam neće pomoći. Upravo zbog toga novinarska zajednica treba da bude solidarna i ako neko od novinara ima problem, onda svi treba da pokušaju da ga reše“, rekao je on.

Po njegovim rečima, novinarska solidarnost treba da se proširi u čitavom regionu Balkana, ne samo u Srbiji i Makedoniji.“Treba da napravimo ambijent u kojem novinari mogu da rade bezbedno jer će samo na taj način postojati slobodni novinari“, dodao je on.

Sekulovski je ocenio da je stepen slobode medija u Makedoniji, ali i u čitavom regionu na relativno niskom nivou.

Direktor za strategiju u „Freedom House“ Vukašin Petrović rekao je da je u Srbiji, kao i u drugim zemljama neophodno uspostaviti regulatorni okvir koji će osigurati postojanje nezavisnih medija.

“Jedino će postojanje slobodnih medija i objektivnih novinara biti garant da su građani obavešteni na pravi način, odnosno da su im prenete istinite i proverene informacije o događajima u zemlji i inostranstvu“, kazao je on.

Petrović je ocenio da „političke i ekonomske elite moraju da ostave medije na miru“. Po njegovim rečima, novinarima u svakoj državi treba obezbediti fizičku i mentalnu sigurnost i zaštititi ih od pritisaka kako bi uspeli da svoje sposobnosti pokažu na pravi način.Na panelu o slobodi medija zaključeno je da novinari treba da se odupru bilo kom pritisku koji im uskraćuje slobodan i nezavisan rad.

Međunarodnu nedelju civilnog društva pod sloganom „Moć zajedništva“ organizuju Građanske inicijative sa međunarodnom mrežom CIVICUS, a na toj manifestaciji učestvuje više od 700 predstavnika civilnog sektora, aktivista i građana iz različitih oblasti i delova sveta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend