15. apr 2020.

Platili oglas s pozivom na linč naše novinarke Ane Lalić

Napadi na našu koleginicu, novinarku portala Nova.rs, Anu Lalić, koja je uhapšena nakon pisanja o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, ne jenjavaju ni nakon dve nedelje, zbog čega je najavila podnošenje tužbi protiv svih medija i portala na kojima se otvoreno poziva na njen linč.

Lalićeva je već danima izložena stravičnim pretnjama i pozivima na progon na društvenim mrežama i u pojedinim režimskim medijima, zbog čega je prinuđena da zatraži zaštitu od nadležnih institucija. Veljko Milić , advokat Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, gde je Ana i članica Upravnog odbora, već je počeo da priprema tužbe, među kojima će se naći i redakcije Pinka, Kurira i Informera.

Pored Advokatske kancelarije Beljanski, pravnu i svaku drugu podršku Lalićevoj je ustupila i naša redakcija. Ani Lalić, kako je istakla, nije manir da svoju profesonalnost i novinarski integritet dokazuje na sudu, ali je, nakon što se juče na Google prodavnici pojavio plaćeni oglas u kome se poziva na njen linč, shvatila da se situacija otela kontroli.

“Prijatelj mi je juče poslao print screen sa telefona na kom je njegovo dete igralo neku popularnu igricu na Google play, a u kojoj je na svakih desetak minuta iskakao plaćeni oglas sa mojim imenom, fotografijom i natpisom da radim protiv interesa Srbije. Tokom dana se ispostavilo da je isti oglas iskako i ljudima koji su odlazili i na druge sadržaje preko Google servisa. To sam već doživela kao otvoreni poziv na linč i raspisivanje lova na mene kao “državnog neprijatelja br 1″”, rekla je Ana, napominjući da ovakve stvari prevazilaze “već poznato” blaćenje i klevetanje sa kojim se svakodnevno susreće.

“Istovremeno, tužbama želim i da predupredim sve potencijalne ekscese ka kojima sve ovo vodi, kada neko otvoreno i masovno poziva ljude da me napadaju na ulici”, ističe Ana.

Kako navodi, do sada se trudila da maksimalno ignoriše sve preteće komentare, umirujući porodicu i prijatelje da nemaju razloga za brigu i strah.

Međutim, nakon pojave ovog oglasa, više ni sama nije sigurna u svoju bezbednost. Sem pomenutog oglasa Ana od privođenja trpi svakodnevne napade pojedinih medija u Srbiji, koji je nazivaju lažovom i pozivaju na njen progon, zbog čega je i odlučila da se obrati sudu.

“Ovim tužbama ne očekujem od suda zaštitu, ali očekujem da takve medije sudskom presudom upozorimo da ne smeju, umesto vesti, objavljivati pozive na linč bilo koga. Manipulacija ljudima, podjarivanje na odmazdu i prostačke i fizičke obračune sa neistomišljenicima je daleko opasnije od propagande za koju ti mediji prevashodno i služe. Ne sumnjam da među “kolegama” ima znatan broj onih koji žele da budem kažnjena i osuđena, ali apelujem na njih da puste tužilaštvo da odluči o tome. Postoji drugi način na se dodvore vlasti, nema potrebe da se petljaju i u rad suda”, dodaje
Lalićeva.

Podsetimo, naša novinarka Ana Lalić privedena je 1. aprila u PU Novi Sad i određeno joj je zadržavanje od 48 sati zbog navodnog dizanja panike i uzbunjivanja javnosti, nakon što je protiv nje Klinički centar Vojvodine podneo prijavu. Pomenuti tekst pod nazivom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštitnih za medicinske sestre“, zbog koga je KCV podneo prijavu protiv naše novinarke, tiče se uslova rada medicinskog osoblja u toj ustanovi. Lalićeva je puštena da se brani sa slobode, ali protiv nje je i dalje u toku krivični postupak.

Napadi dokazuju koliko je teško biti novinar

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Norbert Šinković kaže za Nova.rs da je kampanja protiv Ane Lalić nedopustiva i dodaje da su joj iz udruženja ponudili svaku vrstu podrške, pa tako i pravnu.

“Sada su institucije na redu. One konačno moraju povući ručnu i reći da ovo ne može na ovakav način da se vodi. Ako neko ima neki problem sa njenim radom, uvek može da pošalje pismo redakciji ili da se obratiti savetu za štampu, sudu časti, ali ova prljava kampanja koja se vodi nakon njenog puštanja iz pritvora mogu da stane”, ističe Šinković.

On dodaje i da se ovi napadi dešavaju uvek kada novinar piše o nekoj oseljivoj temi i na relevantan način govori o istoj.

“Onda ima ova blaćenja i napade na društvenim mrežama. Uglavnom se radi o anonimnim napadima, kao i o plaćenim oglasima iza kojih ne znate ko stoji. Mislim da je to praksa koja pokazuje koliko je danas teško biti dobar novinar u Srbiji”, dodaje Šinković.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend