01. mar 2018.

Policiji naloženo da sve ispita i napravi izveštaj

Požarevačka policija, kako saznajemo, izvestila je Osnovno tužilaštvo da je dobila prijavu od novinara Momčila Veljkovića iz Požarevca u kojoj je naveo da mu je član požarevačkog Gradskog veća, Ivan Jović pretio u restoranu Izvor.

Jović je na proslavi manifestacije „Lov na Moravskog šakala“ terao novinara da izbriše fotografije iz aparata, a koje je on napravio snimajući Jovića i njegovog kolegu iz Veća, Mlađana Nikolića. Ujedno su tužilaštvo izvestili da su novinara saslušali i da je o tome napravljena službena beleška.

U samom tužilaštvu potvrđeno nam je da ih je policija obavestila o pomenutoj prijavi o ugroženoj sigurnosti novinara Veljkovića. Policija nas je u ponedeljak izvestila o prijavi koju je Veljković podneo u kojoj je naveo da mu je zbog upućenih pretnji od strane člana Veća ugrožena siurnost i mi smo naložil policiji da prikupe sve potrebne informacije o tom slučaju, saslušaju svedoke i da odrade druge operativne radnje, kako bi se u potpunosti rasvetlio događaj i naložili im da o svemu tome sačine izveštaj, i da nam ga pošalju na odlučivanje. Nakon dobijenog izveštaja i urađene analaze istog, tužilaštvo će odlučiti da li postoji elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, ili ne-rečeno nam je u tužilaštvu.

Požarevačka policija je, kako saznajemo od našeg izvora, nakon dobijenih instrukcija od strane nadležnog tužilaštva krenula sa radom. Odmah su pozvali osumnjičenog Jovića i saslušali ga, gde je on negirao navode u prijavi. –Policija je počela sa operativnim radom tako što prvo saslušala Jovića. U daljem radu saslušaće se i drugi svedoci i preduzeće se još neke operativne radnje. Prvo što se radi biće utvrđivanje u kom su svojstvu i Većnik Jović i novinar Veljković prisustvovali pomenutoj proslavi. Utvrdiće se da li je Jović bio privatno ili kao zvanični gost ispred grada Požarevca. Takđe se utvrditi da li je novinar Veljković došao na proslavu u svojstvu gosta ili je došao kao novinar sa radnim zadatkom da izveštava sa manifestacije, što podrazumiva i fotografisanje zvaničnika-priča naš izvor o toku same istrage.

Prema zakonu tužilaštvo može da prihvati prijavu ili je odbaci kao neosnovanu. Ako je prihvati kao osnovanu onda podnosi zahtev za pokretanje istrage. Nakon završene istrage odlučuje se da li će se podići optužnica ili optužni predlog. Nakon podizanja optužnice i njenog prihvatanja, zakazuje se glavni pretres i počinje suđenje. Ima i drugih solucija kao institucija poput opurtinutiteta gde tužilaštvo predlaže osumnjičenom da će odustati od gonjenja, ako ovaj prizna krivicu. Nakon priznanja određuje mu se novčana kazna koju uplaćuje u humanitarne svrhe, a tužilaštvo odbacuje prijavu. Sličnu mogućnost u sličnom slučaju, prošle godine iskoristio je Dejan Grujić Gari iz Drmna, koji je bio okrivljen da je pretio gradonečelniku Banetu Spasoviću. On je, nakon priznanja, uplatio određeni iznos novca i tužilaštvo je odbacilu prijavu protiv njega. Postoji i mogućnost da se sačini i sporazum o priznavanju krivice, gde bi osumnjičeni u zamenu za blažu kaznu, prihvatio predlog tužilaštva i priznao delo za koje se treeti, koji bi nadležni sud potrdio.

Bezbednost

Policija je Veljkoviću zagarantovala bezbednost i preduzela neke mere u vezi sa tim. Prvo je naloženo da se u ulici u kojoj živi popravi ulična rasveta, što je i učinjeno, koja nedelju dana nije radila. Ujedno su poslali svoje patrole da obilaze ulicu i kuću u kojoj živi, kao i to da prate gde se kreće, kako bi, eventualno, sprečili napad na njega. Veljkovć je odbio lično obezbeđenje jer smatra da toliko nije ugožen. Jedino je policiji rekao, zbog kojih se uznemirava, da se pretnje prema njemu upućuju sa fejsbuk profila Šćepan mali, Luka Laban, Novak Ivanović…, za koje smatra da stoje ljudi iz Jovićevog okruženja. Policija mu je odgovorila da rade na otkrivanju ko stvarno stoji iza tih profila i poručila da, ako ima i najmanju sumnju da mu je, od strane nekog ili nečega, ugrožena bezbednost, odmah da ih obavesti kako bi reagovali.


Izvor: TPK NEWS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend