19. jan 2022.

Posle tri godine suđenja osnovni sud nenadležan, Milan Jovanović naknadu za paljenje kuće mora da traži pred višim sudom

Posle tri godine postupanja sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Marina Gavrilović proglasila se nenadležnom po tužbi novinara „Žig infa“ Milana Jovanovića protiv Bojane Šijački za nastalu štetu zbog paljenja njegove kuće u Vrčinu, jer naknada prevazilazi iznos koji može da dosudi Osnovni sud.

Pred sutrašnje, deveto po redu ročište po tužbi Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin protiv Šijački, koja je priznala da je 12. decembra 2018. godine u 3 sata i 30 minuta dovezla Aleksandra Marinkovića do kuće u Vrčinu da bi ubacio Molotovljev koktel u garažu, sud se oglasio nenadležnim.

Sudija Gavrilović obavestila je advokatkinju Anu Matić, koja zastupa oštećene, da je sud nenadležan jer je u toku postupka utvrđeno da je paljenjem kuće nastala šteta veća od iznosa za koji se sudi pred osnovnim sudom.

Tužbeni zahtev bračnog para Jovanović-Deljanin bio je 4.400.000 dinara. U toku suđenja, u septembru prošle godine, veštaci su utvrdili da je šteta na građevinskom objektu i elektro instalacijama 5.400.000 dinara. Time je pređen iznos od 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti do kojih po zakonu sudi osnovni sud. Predmet će zato biti prosleđen Višem sudu u Beogradu kao prvostepenom.

UNS podseća da je Apelacioni sud u Beogradu nedavno ukinuo prvostepenu presudu za paljenje Jovanovićeve kuće kojom su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, kao nalogodavac, Aleksandar Marinković, kao neposredni izvršilac i Vladimir Mihailović, koji je posredovao u nalaženju izvršioca.

Sporazumom o priznanju krivice Bojana Šijački je zbog pomaganja Aleksandru Marinkoviću da zapali garažu i kuću novinara portala „Žig info“ osuđena na šestomesečni kućni zatvor i novčanu kaznu.

Protiv nje Jovanović i njegova supruga su poveli postupak za naknadu štete na građevinskom objektu i elektro instalacijama.

N. B.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend