15. jan 2021.

Poverenica o pretnjama: Novinari da ne strahuju za život jer rade svoj posao (VIDEO)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je u Danu uživo da je važno reći da "niko ne treba da strahuje i da bude izložen bilo kakvoj vrsti pretnji zbog posla koji obavlja". "Ne samo u slučaju Jelene Zorić, nego u svim slučajevima ne smemo dozvoliti da novinari strahuju za svoj život zbog toga što rade svoj posao", kaže Janković. Zabrinule su je, kaže, i "lažne vesti o novinarki N1 Nataši Kovačev". "To me je dodatno zabrinulo, da nekome stavljate metu na čelo", kaže ona.

Govoreći o pretnjama upućenim novinarki N1 Jeleni Zorić, Janković kaže da je vrlo važno reći da „niko ne treba da strahuje i da bude izložen bilo kakvoj vrsti pretnji zbog posla koji obavlja“.

„Što bi ona sama rekla – novinar treba da bude samo novinar i da se drži kodeksa i zbog toga ne sme da bude izložen bilo kakvoj pretnji po život, govoru mržnje… Ne samo u njenom, nego u svim slučajevima ne smemo dozvoliti da novinari strahuju za svoj život zbog toga što rade svoj posao“, kaže Janković.

Ekipi N1 nije bilo dozvoljeno da uđe u portu Crkve Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj. Poverenica kaže da „prema onome što smo videli u novinama, deluje da jeste diskriminacija“.

„Mene je dodatno zabrinulo ono što se novinarki Nataši Kovačev posle toga dešavalo, lažne vesti, da je ona rekla nešto što nije rekla, to me je dodatno zabrinulo, da nekome stavljate metu na čelo“, kaže ona.

Govoreći o izveštaju HRW, kaže da „to nije ništa novo“, kao i da je sličan bio izveštaj institucije koju vodi.

„Izveštaj se u najvećem delu bavi bezbednošću novinara, kaže se da ne postoji reakcija u svakom slučaju, da bi to trebalo da bude fokus pažnje“, kaže ona.

Zabrinuta je, kaže, „kad god čuje za slučaj gospođe Zorić“, ali istakla i neke drugačije primere.

„Pojedine kolege na lokalnom nivou smatraju da ne podležu zakonu i da mogu da pišu šta hoće i narušavaju kredibilitet čitave profesije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend