13. jul 2022.

Pravda na kantaru: Lokalni moćnik bez vlasti, ali sa polugama moći

Dejan Nikolić Kantar, lokalni moćnik iz Vranja, koji mesecima unazad preti vlasnici i zaposlenima OK radija, slobodno se kretao gradom iako izvršava kaznu zatvora u kućnim uslovima bez elektronskog nadzora. Prema istraživanju Insajdera, to je uspeo na osnovu potvrde o zaposlenju koju mu je izdala firma registrovana na istoj adresi na kojoj je prijavljeno da živi. Ovaj slučaj iz Vranja ogolio je kako zbog slabe ili nikakve reakcije nadležnih institucija pojedinci uspevaju da godinama izigravaju sistem i odolevaju pravdi.

Iako postoji samo jedna njegova fotografija, u Vranju svi znaju ko je Dejan Nikolić Kantar, ali njegovo ime, iz straha, ne pominju.

Sa Dejanom Nikolićem Kantarom povezana su zastrašivanja, lomljenje izloga, zazidavanje prozora, pretnje advokatima, policajcima, novinarima, paljenje automobila, fizički obračuni, nelegalno klađenje, bomba ispod automobila.

Protiv Kantara se, pokazuje istraživanje Insajdera, vodi više krivičnih postupaka, ali retko koji ima sudski epilog.

Zbog nedostatka adekvatne reakcije nadležnih njegova moć godinama je postajala sve veća.

Pre mesec dana novinarima OK radija iz Vranja pretio je otvoreno, ne zato što mu je smetalo njihovo izveštavanje, već zato što su se suprotstavili nameri da se na mestu gde se nalaze prostorije OK radija proširi kladionica.

„OK radio je imao tu nesreću da se nalazi pored jednog lokalnog moćnika koji je na tom mestu odlučio, na mestu gde se nalazi OK radio je odlučio da proširi svoju kladionicu. S obzirom da OK radio nije hteo da mu ustupi svoj prostor da na račun njega proširi kladionicu krenuli su različiti pritisci“, rekao je advokat NDNV i član Radne grupe za bezbednost novinara Veljko Milić u emisiji Insajder TV „Pravda na kantaru“.

Nakon što je vlasnica OK radija Olivera Vladković nelegalnu gradnju prijavila, prvo su usledile telefonske pretnje, a zatim i napadi na imovinu radija.

Zbog slabe reakcije nadležnih institucija, Vranje su posetili predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara kako bi podržali redakciju OK radija, ali i ostale novinare i medijske kuće.

„Tada je već bilo potpuno jasno da Dejan Nikolić ima posebnu vrstu pozicije i položaja i da je praktično određena vrsta štićene osobe od svih na neki način institucija. Ovde je očigledno reč o jednom gradu koji je pod tom opsadom i kada pogledate šta se sve kasnije događalo vidite da i dalje postoji delovanje i snaženje te opstrukcije kada je reč o sankcionisanju onoga što je on radio“, rekao je predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost medija Veran Matić.

Samo dan nakon odlaska predstavnika Stalne radne grupe, zaposleni u OK radiju iznova su bili na udaru pretnji. U kafić No comment, 16. juna ušetao je Dejan Nikolić Kantar. U kafiću je proveo neko vreme, a tu posetu je iskoristio i da se vlasnici OK radija Oliveri Vladković obrati sledećim rečima: „Nemoj da me uzimate u usta i moje ime provlačite kroz novine”.

Dan nakon posete kafiću i upućenih pretnji vlasnici radija – Kantar je priveden zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, a sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana. Ali Kantar trenutno nije iza rešetaka, već u bolnici jer se nakon privođenja žalio na zdravstveno stanje.

Pretnje vlasnici radija, slučajno ili ne, otkrile su i to da se Nikolić, uprkos tome što je prošle godine pravosnažno osuđen, mesecima slobodno šetao Vranjem. I to, kako se ispostavilo, zloupotrebljavajući olakšice koje osuđenima predviđa zakon.

Jedna adresa, tri prijave

Dejan Nikolić sredinom prošle godine osuđen je na kaznu zatvora od četiri meseca i to zbog krivičnog dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Sud je odlučio da kaznu izvršava u prostorijama u kojima stanuje, bez primene elektronskog nadzora, ali uz zabranu napuštanja stana. Isti zakon predviđa i napuštanje prostorija radi odlaska na posao osuđenika, ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom. O svemu tome odluku donosi organ uprave u sastavu Ministarstva pravde – odnosno direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Insajdera, Dejan Nikolić je odobrenje dobio na osnovu dopisa privatne firme iz Vranja koja potvrđuje da je Nikolić u njoj angažovan kao šef gradilišta. U pitanju je firma Profi dinamic iz Vranja, osnovana 2018. i registrovana za pripremu gradilišta.

I to ništa ne bi bilo sporno da Dejan Nikolić sa ovom privatnom firmom nije očigledno povezan. Naime, kako pokazuje istraživanje Insajdera, firma Profi dinamic nalazi se na istoj adresi gde i firma Colosseum gest koja gradi sporni objekat pored OK radija, a gde je, kako saznaje Insajder, i zvanično prijavljena Kantarova adresa – u ulici Alberta Ajnštajna 18.

Da je osuđen zbog nelegalnog klađenja, Nikolić trebalo sam da prijavi

Kladionice u vlasništvu Dejana Nikolića danas nesmetano rade iako je on, kao njihov vlasnik, prošle godine osuđivan za krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Prema Zakonu o igrama na sreću, svako ko želi da priređuje i organizuje igre na sreću, pa i vlasnici kladionica, moraju imati dozvolu Vlade, odnosno odobrenje ili saglasnost Uprave za igre na sreću. Kako zakon široko postavlja razloge za oduzimanje dozvole nije jasno kako Nikoliću nije oduzeta dozvola za rad imajući u vidu presudu koju ima.

Odgovarajući upravo na to pitanje Insajdera, u Upravi navode da evidenciju o krivičnim presudama vode nadležni sudovi i MUP, a da je Zakonom o igrama na sreću propisano da o izmenama bilo kog podatka koji se dostavlja uz zahtev za dobijanje dozvole, Upravu treba da obavesti lice koje je dozvolu tražilo i to u roku od tri dana od nastale promene.

To znači da je u ovom slučaju sam Dejan Nikolić Upravu za igre na sreću trebalo da obavesti o tome da je osuđen za nelegalno klađenje. Zakon takođe predviđa da mu, ukoliko to ne učini, preti kazna od 100 hiljada do dva miliona dinara.

„U konkretnom slučaju, imajući u vidu Vaše pitanje, Uprava za igre na sreću će se obratiti Osnovnom sudu u Trsteniku radi pribavljanja relevantnih podataka u cilju eventualnog pokretanja postupka u okviru Zakonom definisanih nadležnosti”, navodi Uprava za igre na sreću u odgovoru Insajderu.

Nelegalni objekat kod OK radija nije srušen – čeka se nova firma

Nelegalni objekat kod OK radija gradi firma Colosseum gest iz Vranja, čiji je zvanični vlasnik Stefan Ilić, koja sa druge strane zgrade već drži svoju kladionicu.

Kako je radove sprovodio bez dozvole, gradska građevinska inspekcija u oktobru prošle godine donela je rešenje o njegovom uklanjanju. Objekat, međutim, investitor nije srušio već je, kako je utvrdio građevinski inspektor izlazeći iznova na teren, nastavio radove.

Nakon nekoliko vanrednih kontrola inspekcije, pa i pokretanja prinudnog izvršenja, investitor je u januaru ove godine sam uklonio sporni objekat. Delovalo je da je problem rešen – ali na kratko.

„Negde maja meseca se ponovo počelo sa izvođenjem tih radova, građevinska inspekcija je ponovo izašla na lice mesta 2. juna, tada je naravno opet utvrđeno da nije bilo građevinske dozvole. Doneto je rešenje o zabrani radova i rešenje o rušenju tog nelegalno izgrađenog objekta. Investitor je nastavio sa građenjem u kontrolnom nadzoru koji je obavljen 8. juna. Utvrđeno je da je tad već u poodmakloj fazi izgradnje taj objekat već bio, tako da je tada podneta i prekršajna i krivična prijava protiv investitora“, objašnjava načelnik Gradske uprave Vranja Dušan Aritonović.

Zbog nelegalne gradnje prvog objekta – u Osnovnom sudu u Vranju od februara se protiv Stefana Ilića, zvaničnog vlasnika firme, vodi sudski postupak. Za drugi, duplo veći objekat, a po krivičnoj prijavi gradske inspekcije koja je u tužilaštvo stigla u maju, saslušanje optuženog Ilića, tužilac je zakazao tek za sredinu avgusta.

Iako je nelegalni objekat već mesecima tu, nadležni su njegovo uklanjanje zakazali tek nakon posete Radne grupe za bezbednost novinara – za 29. i 30. jun.

Međutim, to se nije desilo, jer je rušenje odloženo pošto je firma Polet DOO koju je Grad angažovao za rušenje pred kraj radnog vremena nadležne obavestila da nije u mogućnosti da rušenje i izvede.

Dejan Nikolić Kantar tvrdi i da nema nikakve veze sa spornim objektom pored OK radija.

Međutim, informacije iz javno dostupnih registara pokazuju suprotno. Naime, firma Braća Nikolić DOO, koja je u međuvremenu likvidirana, a u kojoj je Kantar bio suvlasnik, bila je registrovana na istoj adresi gde je sada registrovana firma Colosseum gest koja je investitor nelegalnog objekta – na adresi Alberta Ajnštajna 18.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend