08. maj 2022.

Predstavnici UNS-a položili venac kod spomenika ubijenim kineskim novinarima

„Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao su uvek borci za istinu i mi možemo otvoreno da kažemo da je napad na takve novinare, napad i na istinu“, rekao je potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić na obeležavanju 23. godišnjice od ubistva kineskih novinara u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

U bombardovanju kineske ambasade NATO je 7. maja 1999. godine, u 23 sata i 45 minuta, ubio troje novinara. Stradali su Šao Junhaun, dopisnik kineske nacionalne novinske agencije „Sinhua“,  Su Singhua i Džu Jing, dopisnici dnevnog lista „Guang ming“.

Ćirić je na polaganju venca rekao da se ovde dogodio težak zločin.

„Mi iz UNS-a godinama dolazimo na ovo mesto da našim nevino stradalim kolegama odamo poštu i izrazimo solidarnost sa kineskim narodom koji je u teškim trenucima 1999. godine bio uz našu zemlju“, izjavio je Ćirić i dodao da rat predstavlja nešto najstrašnije što ljudski rod može da snađe i svi konflikti moraju da se rešavaju mirnim putem.

Ministarka za rad i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević je na odavanju počasti ubijenim novinarima istakla da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo i da je naša zemlja kineskom narodu večno zahvalna.

„Prošlo je 23 godine od tada i mi se sa tugom i poštovanjem sećamo prijatelja koji su u najteže vreme bili uz Srbiju“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je dodao da kineski građani koji su dali svoje živote, nisu morali da budu tog proleća ovde.

„Svojom voljom su izabrali da budu uz Srbe i da podele ono najtužnije i najteže“, naveo je Vulin.

On je rekao da je NATO agresija poslednji nekažnjeni zločin 20. veka i dodao da su 1999. godine pokušali da ubiju Srbiju i Kinu, a ubili su međunarodno pravo.

Otpravnik poslova ambasade NR Kine Tijen Išu je na polaganju venca stradalim novinarima istakao da nikada neće zaboraviti varvarski čin NATO-a i dugotrajno bombardovanje Srbije koje je napravilo velike materijalne štete i dovelo do raseljavanja ljudi.

Išu je izjavio da je Kina spremna da zajedno sa Srbijom nastavi svestranu saradnju u oblasti bezbednosti i ekonomskog razvoja, kako bi učinili ovaj svet još bezbednijim i mirnijim.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend