06. feb 2019.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio pretnje televiziji N1

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio je danas pretnje upućene televiziji N1 i njenim novinarima i kazao da vlasti moraju jasno i nedvosmisleno osuditi nasilje nad novinarima, kao i to da javne ličnosti ne smeju kreirati "neprijateljsko okruženje za novinare".

Kako su naveli iz OEBS-a, zamenik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) optužio je na društvenim mrežama novinare ove medijske kuće da priznaju nezavisnost Kosova što je izazvalo talas uvredljivih i diskriminatornih izjava na društvenim mrežama označavajući N1 i njene novinare kao „izdajnike“ i „anti-Srbe“.

OEBS je naveo da je zatim televizija N1 primila pismo nepoznatog pošiljaoca sa pretnjama novinarima i njihovim porodicama, kao i to da će biti „razneta“ zgrada te televizije.

„Javne ličnosti ne smeju kreirati neprijateljsko okruženje za novinare, pošto to može voditi ka ozbiljnim pristicima i pretnjama“, navodi se u pismenoj izjavi Dezira.

Dezir je pozvao srpske vlasti da otkriju i kazne odgovorne i osiguraju da novinari obavljaju svoje profesionalne aktivnosti bez zastrašivanja i pretnji.

On je naglasio da tačke 3. i 7. nedavne Odluke o bezbednosti novinara usvojene u decembru prošle godine na Ministarskom savetu OEBS-a u Milanu pozivaju sve države članice da „javno i nedvosmisleno osude sve napade i nasilje nad novinarima“ i „pozivaju političke lidere, javne zvaničnike i/ili vlasti da se uzdrže od zastrašivanja ili pretnji“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend