27. sep 2017.

Preko 150 medija i NVO u akciji za slobodu medija, sledi „zamračenje“

U četvrtak 28. septembra u podne, mediji i organizacije koji žele da upozore na "medijski mrak" u Srbiji, prekinuće program na određeno vreme, zamračiti veb stranice, štampana izdanja će izaći sa crnom oznakom, a u akciju mogu da se uključe i građani na društvenim mrežama.


Akciju „Za slobodu medija“ pokrenulo je 27 medija, novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva, a dosad je podržalo preko 150 raznih organizacija i pojedinaca.

Direktan povod je, kako navode organizatori, gašenje Vranjskih, a grupa je formirana u nedelji u kojoj su „kulminirali napadi na slobodu medija“ – pokrenuta je kampanja protiv urednika KRIK-a, a pojedine novinarke su opet bile meta napada u Informeru.

Ideja je, kažu, da u četvrtak u podne što više medija prekine program na određeno vreme i zamrači sajtove emitujući poruku „STOP medijskom mraku!“, a akcija je otvorena i za organizacije i građane na društvenim mrežama kako bi svi zajedno ukazali na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je sloboda medija u našoj zemlji na izdisaju i da moramo svi zajedno da se borimo da je sačuvamo. Mislimo da možemo nešto da promenimo – prvo da vidimo koliko nas ima i da to pokažemo onima koji ne žele da u Srbiji postoje slobodni mediji. Odatle počinjemo“, navode organizatori.

Detaljna uputstva o tome kako mogu da se uključe u ovu akciju, svi mediji, organizacije i pojedinci mogu naći na Fejsbuk stranici grupe „Za slobodu medija“, a materijal za kampanju (slike, video, audio) dostupan je ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend