18. avg 2022.

PressOnline.rs osuđen za vređanje Adama Santovca zbog “Mega diplomca”

Viši sud u Beogradu je osudio Pressonline.rs (Online Media Solutions doo Beograd) na kaznu od 120.000 dinara zbog povrede časti i ugleda novinara Adama Santovca. Presuda je pravosnažna.

Sud je utvrdio da je Online Media Solutions doo Beograd povredio čast i ugled novinara N1 objavljivanjem članaka “Adam Santovac – najveći lažov među novinarima” od 24.11.2019. i “Adam Santovac lažov” od 27.11.2019.

Tekstovi su objavljeni uoči i posle emitovanja dokumentarnog filma „Mega diplomac“, koji je otkrio niz nelogičnosti koje dovode u sumnju validnost diplome ministra Nebojše Stefanovića.

Kako se navodi u presudi “sud je stao na stanovište da su u konkretnom slučaju, povređena prava ličnosti tužioca, njegova čast i ugled, jer informacije (u oba članka) ne samo da su neistinite, već su i objektivno uvredljive jer se takvim pisanjem tužilac predstavlja u izuzetno negativnom kontekstu.”

Sud je utvrdio i da “ovakvi tekstovi ne doprinose svrsi javnog informisanja u demokratskom društvu, kao ni javnoj raspravi u javnom interesu, već im je svrha da na tabloidni način podrže neistinite i nepotpune informacije i na taj način diskredituju ličnost.”

“Stvaranjem takve predstave o tužiocu u javnosti ne može se opravdati ni slobodom izražavanja, ni interesom javnosti” navodi se u presudi.

Tuženi Online Media Solutions doo Beograd se obavezuje i da nadoknadi troškove parničnog postupka.

Novinar N1 Adam Santovac je tužio Pressonline.rs u maju 2020. Presuda je doneta u junu 2022.

Savet za štampu je 2020. izrekao dve javne opomene portalu Press online jer je višestruko prekrišio Kodeks novinara Srbije tekstovima o novinaru N1.

Dokumentarni film „Mega diplomac“ nije dobio nijedan demanti niti tužbu.

Problem naplate

Račun Online Media Solutions doo Beograd je u blokadi po osnovu prinudne naplate od 2017.

Adresa redakcije je Mali Kerešac bb, ali je moguće da je reč o fiktivnoj adresi. Na istoj nije bilo moguće uručiti sudske pozive, pa postoji sumnja da bi i prinudno izvršenje bilo nemoguće.

U Agenciji za privredne registre Online Media Solutions se vodi kao aktivno društvo sa ograničenom odgovornošću. Portal Pressonline.rs je u međuvremenu prestao da postoji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend