14. jan 2020.

Javne opomene za Press online zbog napada na Adama Santovca

Komisija za žalbe Saveta za štampu izrekla je dve javne opomene portalu Press online jer je višestruko prekršio Kodeks tekstovima u kojima napadaju novinara N1 Adama Santovca zbog njegovog dokumentarca o Megatrendu. I Alo je prekršio Kodeks time što je izneo neutemeljene optužbe na račun profesorke FDU Tijane Mandić, a tabloidu je naloženo da odluku komisije objavi.

Novinar N1 Adam Santovac bio je meta dva teksta na portalu Press online – „Adam Santovac – najveći lažov među novinarima“ i „Adam Santovac lažov“. Prvi je objavljen dva dana pre dokumentarca „Mega diplomac“, o studijama Nebojše Stefanovića na Megatrendu, a drugi tekst je objavljen dan nakon emitovanja.

Portal je, kako kažu iz Komisije za žalbu, izneo niz spekulacija, glasina i nagađanja, kao i brojne neosnovane optužbe i klevete, uz pregršt uvreda – da je „moralna nakaza“, „lažov sa poremećenom orijentacijom“ itd.

„Sve ove užasno uvredljive kvalifikacije i nepotkrepljene optužbe iznete su da bi se diskreditovao Santovac i njegovo istraživanje u vezi sa radom Megatrend univerziteta, u čiju zaštitu staje redakcija portala (Press online, prim. aut)“, navodi se u odluci komisije.

U drugom tekstu, nakon što je „Mega diplomac“ emitovan, Santovac je optužen da laže, namerno pogrešno tumači određena dokumenta, da je celu priču napravio sa namerom da se ponište diplome hiljada studenata „Megatrenda“ itd.

Komisija je ocenila da je u oba slučaja prekršeno više odredbi Kodeksa novinara Srbije koji se odnose na istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, poštovanje privatnosti, novinarsku pažnju i nezavisnost od pritisaka.

„U ovom slučaju je, po svemu sudeći, interes izdavača uticao na neobjektivno izveštavanje o radu Adama Santovca, odnosno portal Press online je svoju odgovornost čitaocima podredio interesima izdavača”, navodi Komisija.

Inače, kako se navodi u impresumu ovog portala, izdavač je firma Online Media Solutions u vlasništvu Aleksandra Zeca. Ovaj sajt je i ranije objavljivao tekstove u kojima je napadao kritičare Miće Jovanovića i Megatrend univerziteta, koji se, sudeći po velikom baneru u zaglavlju, oglašava upravo na ovom portalu.

Kodeks je prekršio i tabloid Alo, zbog teksta „Alo došao u posed vrlo sumnjive doktorske disertacije funkcionerke SZS – Rektorko, a da proverite i Anin doktorat?!”.

U tekstu koji se bavi navodno sumnjivim doktoratom Ane Stevanović, članice Predsedništva Đilasove Stranke slobode i pravde, naveli su da je njena mentorka bila profesorka FDU Tijana Mandić koja je njena „politička koleginica, članica Predsedništva Đilasove partije”.

Komisija navodi da se novinar Alo-a nije potrudio makar da utvrdi da je u vreme kada je Ana Stevanović doktorirala 2015. godine, Stranka slobode i pravde nije ni postojala, niti da je Mandić ikada bila u predsedništvu te partije. Profesorka nije ni pozvana da na optužbe odgovori, „što ukazuje da redakcija uopšte nije imala nameru da utvrdi istinitost navoda koje objavljuje”.

„Poseban problem je i to što su protiv ugledne profesorke iznete su ozbiljne optužbe za korupciju, „potkrepljene“ potpuno neistinitim informacijama o njenom nepostojećem političkom angažovanju, a po svemu sudeći, samo zato što je bila mentor Ani Stevanović, protiv koje je, zapravo, usmeren tekst”, ističe Komisija i dodaje da je Mandić, kao osoba bez društvene i političke moći potpuno nezaštićena od ovako brutalnih napada na svoj integritet i dostojanstvo, „zbog čega Komisija ovaj slučaj smatra posebno drastičnim prekšajem Kodeksa“.

Prekršena su pravila koja se odnose na istinitost izveštavanja, novinarsku pažnju i poštovanje privatnosti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend