14. mar 2021.

Presuda u korist “Južnih vesti”: Poreska neosnovano obračunala porez

Južne vesti nisu morale da plaćaju porez na zaradu za doskorašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića, zaključak je Upravnog suda nakon 2 i po godine od podnete tužbe. To znači da je Poreska inspekcija neosnovano obračunala dugovanja Južnim vestima po ovom osnovu od čak milion dinara, u kontrolama koje su trajale više meseci.

Veće sudija Upravnog suda, kako piše u presudi, razmotrilo je tužbu koje su protiv Poreske uprave podnele Južne vesti nakon odbijanja žalbe, i zaključili “da se na osnovu dokaza na koji se pozivaju poreski organi ne može utvrditi poreska obaveza”.

Po poceni Upravnog suda, ne može se smatrati da je pravno utemljen pristup poreskih organa koji se izjašnjavaju o tome da su upis nekog lica u Registar javnih medija kao glavnog i odgovornog urednika, kao i istupi tog lica u javnim medijima u tom svojstvu, dokazi da je lice zasnovalo radni odnos sa osnivačem medija, uz načelo fakticiteta, a da prethodno nije razjašnjena činjenica da li je to lice faktički obavljalo poslove glavnog i odgovornog urednika – piše u presudi.

Lice iz presude za koje su poreski inspektori tražili retroaktivno plaćanje poreza i doprinosa za period od oktobra 2010. do 31. januara 2018. je Predrag Blagojević, donedavni glavni i odgovorni urednik Južnih vesti.

Iako formalno nije bio zaposlen u mediju, inspektori su za njega tražili plaćanje poreza sa kamatom.

Advokat Južnih vesti u ovom slučaju Boško Ristić kaže da je Upravni sud u potpunostu usvojio tužbu i odbio odgovore Poreske uprave.

Upravni sud vrlo retko meritorno i konačno odlučuje, vratio je sada Poreskoj upravi kao prvostepenom organu sa primedbama koje govore o tome da je njihovo postupanje bilo neosnovano i da nije bilo osnova da se vrši obračun poreza i doprinosa za Blagojevića – kaže Ristić.

 

Ristić kaže da poreski organi mogu da proveravaju svaki privredni subjekat, ali u konkretnom slučaju smatra da su, nakon prikupljenih informacija i dokaza, morali da obustave postupak ili da konstatuju da nema propusta u obračunavanju poreza i doprinosa.

Čini se da je ovo sve bilo tendenciozno, ali o tome naravno odlučuje sud. Šta su motivi i pozadina ovog postupka možemo da nagađamo s obzirom na rad Južnih vesti i kritike i komentare koje prenose o radu organa javne vlasti – kaže Ristić.

Poreska uprava u Nišu sada ima 60 dana, kako kaže Ristić, da okonča poreski postupak nakon poništaja rešenja.

Postoje 2 mogućnosti – da Poreska uprava uvaži ili odbije žalbu medija, koju će sada ponovo razmatrati. Mi očekujemo da će uvažiti primedbe suda i da će uvažiti žalbu. Može da preinači prethodno rešenje i oslobodi Južne vesti poreskog duga ili da ponovo vrati organu koji bi ponovio postupak i doneo novo rešenje – kaže Ristić.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne višemesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli nijedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

U svojoj pravnoj analizi „Transparentnost Srbija“ tvrdila je da su poreski inspektori načinili grube propuste, da su propise namenjene za javni sektor primenile na privatno preduzeće i da nijednim zakonom nije predviđena obaveza medija da imaju u radnom odnosu glavnog i odgovornog urednika, sa punim ili nepunim radnim vremenom. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se „žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro„.

Inače, iako je Vlada Srbije nakon sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevala su da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori.

Tražila su i da se slučaj kažnjavanja Južnih vesti hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija. Presuda je stigla nakon 2 i po godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend