14. mar 2021.

Tabloidno zasipanje lažima

Kako izgleda informativni program većine televizija sa nacionalnom frekvencijom, kojim se u najvećoj meri kreira javno mnjenje u Srbiji, mogli smo da vidimo juče u Jutarnjem programu TV Pink.

Foto: Cenzolovka

Jedan od najredovniji gostiju i analitičara ružičaste televizije, vlasnik i urednik Informera Dragan J. Vučićević, u jednosatnom razgovoru sa voditeljima izneo je niz optužbi, kleveta i laži predstavljajući ih kao apsolutnu istinu – od saradnje KRIK-a sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka do navodnog računa Dragana Đilasa na Mauricijusu. Na pitanje voditelja Predraga Sarape koliko je novca na tom računu, Vučićević je nespremno odgovorio „ne znam“. Ali je dodao da su na njemu milioni „valjda milioni, u to sam siguran“. Iako su godinama unazad svi koje je Vučićević klevetao dobijali tužbe protiv njega, vlasnik Informera će nastaviti sa praksom kreiranja lažnih vesti sve dok sudske kazne budu niske kao sada, saglasni su sagovornici Danasa.

Advokat Vladimir Todorić kaže za naš list da sudovi direktno pomažu tabloide izričući im male kazne, i da bi za ono što tabloidi ovde rade – uništavaju ljudske živote, u demokratski uređenim državama platili tolike odštete da ne bi mogli da nastave svoj rad.

– Sa ovakvim dosuđivanjem odšteta koje kao da su uniformne i za svakog isto propisane, sudovi demotivišu žrtve da im se obrate i indirektno, ali i smišljeno, staju na stranu tabloida. Ovo što kod nas postoji nisu mediji, već aparati za uništavanje ljudi. Postoji pritisak viših sudova, postoje instrukcije i pisane i nepisane, da se moraju donositi presude između 50 i 100 hiljada dinara – ističe Todorić. On dodaje da sudovi nemaju zakonski određen limit za visinu izricanja kazni, ali da i ukoliko se desi da neki sudija odredi viši odštetni zahtev od milion ili pola miliona dinara, apelacioni sudovi to smanje.

– Postoji prećutna vrsta dogovora između vlasti, sudstva i medija da takozvani mediji nastave da rade to što rade i da će dobijati smešne odštete. To je poslovni model. Njima će država da dotira kroz subvencije, plaćene oglase… i oni će neometano nastaviti po starom – ukazuje Todorić.

Advokat Viktor Gostiljac ocenjuje za Danas da je veliki problem kod nas to što je govor u javnom prostoru postao nepodnošljiv.

– Najveći broj aktera političkog i društvenog života je izgubio mogućnost da svoje stavove artikuliše na pristojan i argumentovan način. Caruje psovka, uvreda i banalizacija svake vrste. Naše javno mnjenje nije dovoljno sposobno da takve pojave sankcioniše pa zato najgori izazivaju medijsku pažnju i čak se ponose svojim rečima. Rešenje je u dizanju svesti javnog mnjenja što bi se postiglo, pre svega, negovanjem pravih vrednosti i javnog govora, za šta je potrebna odluka političke elite – ukazuje Gostiljac.

Prema njegovim rečima, treba vratiti krivično delo klevete koje je 2009. izbrisano iz Krivičnog zakonika i što je tada bilo podržano od jednog dela medija.

– Treba postići situaciju u kojoj se javno izrečena neistina kažnjava na način koji nije samo formalan već i da suštinski nosi posledicu u vidu visokog novčanog kažnjavanja i nošenja tereta odgovornosti za izgovorenu reč. Tu se, naravno, mora praviti razlika između slobode izražavanja i običnog klevetanja. To je sve moguće, ukoliko postoji volja onih koji postavljaju pravila ponašanja u javnom prostoru – zaključuje naš sagovornik.

Uprkos reakcijama međunarodne zajednice i brojnih domaćih i inostranih organizacija, ne prestaju klevete u prorežimskim medijima kojima se KRIK dovodi u vezu sa klanom Veljka Belivuka, čime je ozbiljno ugrožena bezbednost novinara ovog istraživačkog portala.

Fondacija Ćuruvija napustila Radnu grupe za bezbednost novinara

Slavko Ćuruvija fondacija istupila je juče iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana 10. decembra 2020. godine odlukom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. U radu te grupe SĆF je učestvovala kao predstavnik Asocijacije onlajn medija (AOM). „Da je postojala iskrena namera da se unapredi bezbednost novinara u Srbiji, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti. Naprotiv, od formiranja Radne grupe, broj pritisaka i pretnji novinarima je u porastu – samo od početka 2021. godine u bazi NUNS-a registrovan je već 21 napad“, navode u Fondaciji. D. D.

Ministarstvo informisanja poziva medije na uzdržanost

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa. „Novinari moraju imati uslove da neometano obavljaju svoj posao, a njihovu ličnu bezbednost i profesionalni integritet ne sme niko da ugrožava“, navodi se u saopštenju Ministarstva. D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend