15. dec 2019.

Pretnje u sudnici

Suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka, kojeg optužnica Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu tereti za podstrekavanje na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, pretvorilo se u pretnje državnom tužiocu.

Da sve bude još zanimljive, u četvrtak je bilo tačno godinu dana kako je pokušano Jovanovićevo ubistvo zbog tekstova o malverzacijama bivšeg naprednjačkog predsednika opštine.

– Iza te hajke stoje tajkuni iz Grocke kojima nisam omogućio da rade, opozicija, ali i neki iz moje partije – rekao je Simonović, ali nije, baš kao što političari oduvek rade, naveo koji to ljudi preko njega napadaju aktuelnu vlast. Podvukao je da je „glavni zadatak postupka“ pred sudom „napad na aktuelnu vlast i njega“.

Istovremeno, Simonović je negirao da ima bilo kakve veze sa napadom na novinara Jovanovića, a priliku je iskoristio da izvređa, ne samo Jovanovića, već i državnog tužioca.

– Tužiocu može da se desi da posle ovog postupka uopšte ne radi kao javni tužilac, rekao je Simonović, inače član SNS-a. On je prebacio tužiocu „kako ga gleda“, da se smeje, to što se založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara, da mu je montirao postupak da bi napredovao u službi… I šta se desilo? Pa ništa! Tužilac je sve ove uvrede i pretnje „mudro“ prećutao, mada ima širokih i brojnih zakonskih ovlašćenja da Simonovića na licu mesta optuži za pretnje predstavniku državnog organa i da ga potom mirne duše strpa u pritvor. Ali ništa od toga se nije desilo. Tužilac je sve to ćutke i stoički istrpeo. Doduše, reagovalo je Udruženje tužilaca Srbije, koje je pozvalo najviše predstavnike izvršne vlasti da osude Simonovićevu izjavu i tako pokažu da ne dele njegov stav.

„Time će razuveriti zamenike javnog tužioca u Srbiji da je normalno da im javni zvaničnici upućuju upozorenja zato što rade svoj posao“, piše UTS u saopštenju.

Ono što vlast u Srbiji radi godinama, a setimo se samo pretnji i razvlačenja po skupštini kako zamenika republičkog tužioca Gorana Ilića ili sudije Apelacionog suda Miodraga Majića, ovaj Simonović je samo nastavio da sledi. Reč je o otvorenom lovu ove vlasti na sve koji drugačije misle i koji ne žele da se institucije pretvore u najobičniju partijsku prćiju i da služe kao pokriće za brojne i sve veće nezakonitosti aktuelne vlasti.

Zato je vlastima bitno da se mediji drže pod strogom kontrolom, zato je bitno da se pretnjama, uvredama i zastrašivanjem disciplinuju sudije i tužioci i svi nezavisni intelektualci koji ne vide neviđene uspehe ove vlasti.

Ako su u nečemu uspešni, kao i svi radikali, i ovim naprednjacima bar pretnje dobro idu.


Komentar redakcije lista „Danas“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend