13. okt 2021.

Pritisak i napad pojedinaca na novinare KoSSeva da ne izveštavaju tokom sukoba u Mitrovici

Širom Kosova, kao i na Severu od jutros se sprovodi akcija policijskih jedinica iz Prištine u vezi sa sprečavanjem šverca. Tokom akcije u Severnoj Mitrovici došlo je do sukoba demonstranata i specijalnih jedinica policije koje su stigle kao asistencija policiji. Novinari KoSSev portala koji su ovog jutra izveštavali sa terena u Severnom delu Kosovske Mitrovice, suočili su se sa pritiskom demonstranata usled čega nisu bili u mogućnosti da isprate sva dešavanja sa terena.

U više navrata im je rečeno da prestanu da snimaju, dok je nešto posle devet časova jedan od demonstranata pokušao da uzme telefon novinaru i uredniku našeg portala, Ivanu Mitiću i rekao mu da prestane da snima.

Nakon završetka sukoba između demonstranata i specijalnih jedinica, a dok su vatrogasci gasili vatru na jednom od zapaljenih automobila, Mitiću, koji je snimao vatrogasce, oko 10 časova, prišao je jedan od demonstranata i rekao mu da ne snima.

Ubrzo zatim približilo mu se više drugih demonstranata. Upitan je „zašto snima“, rečeno mu je da to ne čini, dok mu je više njih reklo da im da telefon ili pobriše sav video i foto materijal jutrošnjih dešavanja i da napusti lice mesta.

Tokom negodovanja demonstranata Mitić koji često izveštava sa terena, čuo je rečenicu „to je ovaj što ide stalno lajv“, veći incident je izbegnut kada je jedan od sugrađana zaštitio našeg novinara.

Ivan Mitić je imao jasne oznake da je novinar – prsluk sa krupnim slovima „PRESS“ i novinarsku legitimaciju vidljivo istaknutu.

Slične neprijatnosti na terenu doživeo je i novinar pripravnik našeg portala, a u međuvremenu saznajemo da je i od drugih novinara zatraženo da ne snimaju. Nakon najnovijeg pritiska na novinare KoSSeva, urednica portala povukla je novinare sa lica mesta.

Sva dešavanja u vezi sa najnovijim događajima u Kosovskoj Mitrovici, pratite u posebnoj vesti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend