09. apr 2021.

Pritisci na novinare u Srbiji – “Niko ne sme da vam preti”, ALI…

Od smrti Dade Vujasinović prošlo je tačno 27 godina. Od najave tužiteljke Dolovac “da će sva nadležna tužilaštva posebnu pažnju obratiti na nerešene predmete iz prošlosti, uključujući i ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića”, prošlo je više od decenije. Srbija nije ostvarila napredak po pitanju procesuiranja ratnih zločina, rešavanje sudbine nestalih je u zastoju, nastavljeni su zastrašivanje i napadi na novinare, diskriminacija i nasilje u porodici, a policija je primenjivala prekomernu silu, ocenjuje se u najnovijem godišnjem izveštaju Amnesti internešenela o stanju ljudskih prava u svetu, prenosi Danas. Napadi na novinare, kažu baze udruženja, sve učestaliji. Sumorna slika, koliko god najviši predstavnici vlasti vikali da niko ne sme da ugrožava i da preti novinarima.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu, a u zapisniku koji je sačinjen posle obdukcije navedeno je da je umrla prethodnog dana. Predsednik Komisije za istraživanja ubistva novinara Veran Matić izjavio je da nema napretka u rešavanju tog slučaja. (Izvor: N1)

Portparolka Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Ivana Rakočević za UNS je izjavila da se „sprovodi postupak“ povodom smrti novinarke. Ispitani su brojni svedoci, obavljena veštačenja, kako kaže, a “VJT u Beogradu, sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, nastavlja sa preduzimanjem radnji radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela i utvrđivanja identiteta izvršioca”. (Izvor: N1/FoNet)

Pre pet godina ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da predugo traje rasvetljavanje smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović i dodao da ranije vlasti treba pitati zašto je tako.

“Ne mogu ja da odgovorim ko je godinama opstruirao istragu. To je pitanje za one koji su godinama pre nas bili na vlasti”, izjavio je Stefanović.

Dok se političari dobacuju resorima i zaobilaze ovakve teme, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac krajem prošle godine, posle dužeg perioda medijske ilegale, dala je dva intervjua za dnevne novine, a u jednom od njih rekla je kako je sve manje napada na novinare.

S obzirom da se tužilačka evidencija ne poklapa sa brojevima dva novinarska udruženja – za tu izjavu dobila je ocenu – zloupotreba činjenica. Radna grupa za bezbednost novinara organizuje sastanke, ali za to vreme, u javnosti se paralelno organizuju hajke na pojedine redakcije, što dotična grupa, kao da slabije primećuje.

Nekoliko udruženja je istupilo, jer – uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK iz Beograda, niko od Vladinih članova nije reagovao na te pozive.

A napadi i pritisci su nastavili da se događaju i neke od njih smo naveli u ovom tajmlajnu LINK (istinomer.rs).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend