29. sep 2021.

Režim koristi psovke Marka Vidojkovića za zataškavanje kriza

S obzirom da se čitavu sedmicu govori o psovkama koje je izgovorio pisac Marko Vidojković u svom podkastu “Dobar, loš, zao”, reklo bi se da je to trenutno najveći problem u Srbiji, a ne kriza na severu Kosova, činjenica da se kriminalci puštaju iz zatvora, da se ne nazire kraj borbe sa korona virusom…

Snimak ekrana, Nova S

Te psovke su u tolikoj meri su potresle državni vrh, da je nakon svih naprednjaka i samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potrebu da se oglasi osetila i premijerka Ana Brnabić.

U otvorenom pismu, između ostalog, navela je da je Vidojković portparol elite i kao takav “idealan kandidat za predsednika – elokventan, umeren, kulturni poslenik“. I sama je, kako kaže, osetila potrebu da opsuje, ali se ipak suzdržala.

Upitan da prokomentariše pismo, Vidojković, uz ogradu da je pitanje da li ga je Brnabić uopšte pisala, kaže za Danas da premijerka nastavlja režimski “gangbang” nad njim, “koji traje punih šest dana i noći”.

– Nema sumnje da je reč o spinu, da li zbog Kosova ili propalog predloga Zakona o policiji, jer kako drugačije objasniti iživljavanje i teror celog državnog vrha i dna, te svih njihovih medija, nad jednim piscem i voditeljem internet podkasta i njegovim kolegom? Ovo je već četvrta velika režimska kampanja koja se vodi protiv mene ili DLZ ove godine. Moguće je da nismo svesni koliko su oni zapravo politički slabi kad sebi dopuštaju ovakvo blamiranje – smatra Vidojković.

U njegovu odbranu stala je profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, koju je premijerka takođe spomenula u pismu. Profesorka je u autorskom tekstu na Peščaniku navela da Vidojković psuje “mnogo i koloritno”, ali da on samo javno radi ono što i polovina odraslog stanovništva Srbije – više puta dnevno svakog dana upućuje psovke Vučiću, svađajući se sa televizorom, novinama, internetom. “Vidojković je javni glas tog dela građanstva koji psuje predsednika privatno, svejedno koliko glasno ili tiho”, konstatovala je Rakić Vodinelić.

– Već sam se sa Vesnom Rakić Vodinelić dogovorio da mi bude PR u predsedničkoj kampanji. Zezanje na stranu, ne pada mi na pamet da se pecam na buđave fazone iz trećeg osnovne i odgovaram na takve gluposti. Ja nemam nikoga iza sebe, nikakvu elitu, nikakvu stranku, ja sam portparol isključivo Marka Vidojkovića. Rekao bih da je režim u strahu od toga što se narodu sviđa kada neko govori istinu, pa kad vide kako njihova teroristička kampanja ne daje rezultate, onda strah prelazi u paniku i tada dobijamo ovakva debilna pisma – zaključuje Marko Vidojković.

Ni Vesna Rakić Vodinelić ne bi ništa odgovorila premijerki jer, kako kaže za naš list, glupo je odgovarati na otvorena pisma, kao i na ona koja su upućena drugom, a ne navodnom adresatu.

– Vlast, od samog vrha, pa sve do poslednjeg poslušnika, psuje. Psuje opisno, ne upotrebljavajući uvek reči iz relativno skrivenog dela Vukovog rečnika. Njihove psovke i opisne i one druge čuju se bolje, jače i brže nego svih njihovih protivnika i zato su oni odgovorni za teško zatrovana atmosferu u fiktivnom političkom životu Srbije – ističe Rakić Vodinelić.

Na pitanje da li su opasnije psovke ili laži koje svakodnevno izgovaraju članovi vladajuće stranke, a kojima crtaju metu na čelu njihovim kritičarima – predstavnicima opozicije, novinarima.., za našu sagovornicu nema dileme.

– Gomilanje laži vlastodržaca. A kad se one razotkriju, pretnje onima koji su to učinili imaju isto značenje već vekovima: ne sviđa mi se vest, zato ubijte glasnika. Pomislio bi čovek da je ovo prestalo okončanjem srednjeg veka. E, ovde nije – zaključuje.

Profesorka Rakić Vodinelić je u svom autorskom tekstu navela da je deo građanstva podeljen: neki odobravaju Vidojkovićevo javno psovanje, drugi ne. U tu drugu kategoriju spada bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji se zalaže za kulturniju vrstu komunikacije u javnom diskursu.

– Nemam nameru da sugerišem način izražavanja Vidojkoviću ni bilo kome. Svako se obraća u javnom prostoru na način koji misli da je adekvatan, pa i Marko I za to snosi posledice. Ono što je meni zasmetalo je reakcija NUNS-a čiji sam član. Novinarsko udruženje mora da ima jasan stav prema kulturi javnog dijaloga. Barem ja tako shvatam ulogu NUNS-a i drugih udruženja – kaže Obradović za Danas.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kad je na podkastu “Dobar, loš, zao” emitovana emisija sa Vidojkovićem psovkom, moglo se pretpostaviti šta će se dalje događati i tu nije bilo nikakvog iznenađenja.

– To je praksa koju provladini tabloidi neguju godinama, sve sa namerom da svojoj ciljnoj grupi pokažu kakva je zapravo opozicija, Đilas-Šolakovi mediji i uopšte protivnici režima. Vi možete voditi računa o tome ili ne, ali posledice su jasne i veoma štetne. Jer, priča o psovki Marka Vidojkovića je prekrila niz važnih tema i to je zapravo glavni cilj ove i sličnih kampanje. Dakle, govorimo o Vidojkoviću prekrivajući važne teme poput, primera radi, da sudija u Sjenici sudi sa nanogicom, puštanju Kuluvije iz pritvora, katastrofalne razmere pandemije, straha ljudi da odu u kovid bolnicu u Kruševcu… – ukazuje Obradović.

To je, prema njegovom mišljenju, još jedan argument u prilog tezi da javne ličnosti moraju ipak da kontrolišu svoje emocije i rečnikom, između ostalog, pokažu da „nismo kao oni“.

Zekić: Vidojković psuje kao vo, ali ne bih ga zabranila

Psovanje Marka Vidojkovića je tema broj jedan već šesti dan, a šta o tome misli, pitali smo predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić, s obzirom da je blagonaklona prema psovkama koje svakodnevno slušamo u rijalitijima, i to na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zekić za naš list kaže da ono što odgovara volu, ne odgovara Jupiteru.

– I šta odgovara rijaliti učesniku, ne odgovara Vidojkoviću, kojeg, očigledno, deo javnosti doživljava kao božanstvo, i to zbog proste psovke, inače primerene volu. Mislim i da su borci protiv rijalitija pokazali da su i sami postali rijaliti, i to gori od svake Farme i Zadruge. Ali, pošto sam protivnica zabrane rijalitija, sigurno ne bih ni Vidojkovića zabranila. Čak mislim da je dobro da svako u javnom prostoru pokaže ko je, šta ima ili nema u sebi, i na šta je sve sposoban i spreman. Da vide ljudi, nije loše to znati. Ko je vo, a ko Jupiter – navodi Olivera Zekić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend