02. jul 2024.

Rio Tinto svakodnevno „zatrpava“ N1 demantijima: Smetaju im mišljenja naših sagovornika o litijumu

Otkad se Rio Tinto vratio u igru, cela Srbija priča samo o litijumu. Nemaju svi stručno znanje o tome, ali gotovo svi imaju mišljenje, koje se uglavnom ne dopada Rio Tintu. Zato nas ta kompanija danima ztatrpava demantijima. U NUNS-u kažu da N1 nije u obavezi da obajvljuje demantije o nečijem mišljenju.

Zaduženi za odnose sa javnošću u kompaniji Rio Tinto izgleda po ceo dan gledaju program N1. Ovom izjavom izlažemo se potencijalnom riziku da nas demantuju i zatraže da u skladu sa Zakonom o informisanju objavimo da nije tačno da gledaju samo N1, jer gledaju i ostale kanale. Šalu na stranu, ali poslednje dve nedelje, gotovo svaki dan, a nekad i dva puta dnevno, Rio Tinto reaguje na sve što bilo ko u programu N1 izgovori na temu kopanja litijuma, zahtevajući da objavimo kompletan demanti.

„Za žitelje Srbije otvaranje rudnika litijuma je zaista pitanje života i smrti“, rekao je Dejan Ilić sa Peščanika.

Ovo je bila u poslednja u nizu izjava zbog koje nam je Rio Tinto pisao. Da demantuje mišljenje kolumniste Peščanika i oštro osudi, kažu, širenje dezinformacija. Koji dan pre toga, demantovali su navode aktiviste Ivana Bjelića iznete u našem programu, ali im se istog dana nije dopalo ni šta je o litijumu rekao advokat Sreten Đorđević. Reakcija je stigla i posle gostovanja Zdravka Ponoša, te još jednog advokata Borivoja Borovića.

Dan posle velikog protesta u Loznici, kompanija je otišla korak dalje, te demantovala „neodgovorne pojedince“. Koliko neistina, toliko i demantija – odgovaraju za N1 iz Rio Tinta.

„Da bismo javnosti Srbije omogućili uvid u tačne, naučno dokazane činjenice vezane za Projekat “Jadar” prinuđeni smo da sve informacije u svim medijima koje su bazirane na netačnim podacima i neutemeljenim izjavama demantujemo. Takođe, ovim želimo da podstaknemo još intenzivniji dijalog o projektu baziran na činjenicama u svim medijima u Srbiji“, poručili su iz kompanije.

Čudan način da se podstakne dijalog, primećuju u NUNS-u i nakon analize demantija upućenih N1 kažu 70 odsto odgovora Rio Tinta zapravo su mišljenja o mišljenju koje im se ne sviđa.

„Kada se radi o mišljenjima i stavovima, a o tome se radi u najvećem broju slučajeva, onaj koji je objavio informaciju ne mora da objavi odgovor jer ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i određeni stav“, rekao je Rade Đurić iz NUNS-a.

„Ljudi, građani, stručnjaci, bilo ko ko govori o određenoj temi, mogu da iznesu neke činjenice, ali mogu da iznesu i neki stav. Ne možemo da ljudima oduzmemo pravo da imaju stav! Iz tog razloga ne možete da dematujete neki, odnosno svaki stav koji postoji o određenom pitanju“, dodaje Đurić.

Ali Rio Tinto to upravo radi i to apostrofiraju i u odgovoru N1.

„Pozivamo sve koji iznose lična mišljenja bez ikakvih dokaza i utemeljenja, da preuzmu odgovornost za izjave kojima se podstiče mržnja i seje strah“, navode iz Rio Tinta.

„Ako se radi o govoru mržnje, onome ko smatra da je to posredi potpuno bi trebalo da bude jasno da se to ne rešava demantijem. Nije demanti mesto, mesto je tužilaštvo ili neko drugi ko je nadležan za to“, poručuje Đurić.

Vrše li prtisak na nas, pitali smo ljubazne menadžere Rio Tinta, na šta su nam još ljubaznije odgovorili „taman posla“.

U Domu novinara Srbije – dileme nema.

„Ovo drugačije ne može da se shvati do neka vrsta pokušaja pritiska da se kreira narativ i stav koji će biti dopušten, a koji zapravo nekome odgovara“, zaključuje Đurić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend