27. feb 2019.

Ročište na suđenju protiv portala Peščanik odloženo za 29. maj

Ročište na ponovljenom suđenju po tužbi fotografa Srđana Ilića protiv portala Peščanik odloženo je za 29. maj, jer na današnje saslušanje u Višem sudu u Beogradu nije uredno pozvan Slobodan Tomić, autor teksta zbog koga je tužba podneta.

Ilić je tužio Peščanik, urednice portala Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković i Tomića zbog teksta „Šibicarski trikovi“ iz aprila 2015. godine.

Tomić je pisao o padu vojnog helikoptera 13. marta 2015, kada je poginulo sedam osoba, kao i o dve fotografije Tanjuga, odnosno Srđana Ilića, tražeći da pojasne zašto se na jednoj fotografiji sa mesta pada helikoptera vidi dalekovod, a na drugoj ga nema.

Ilić je podneo tužbu jer je u tekstu, kako je naveo, izneta jasna tvrdnja da je menjao sadržaj fotografije, što je neetički i najstrože zabranjeno u novinskoj fotografiji.

Za povredu časti i profesionalnog ugleda, kao i za pretrpljni strah zbog objavljivanja neistinitih, nepotpunih i netačnih informacija Ilić traži 700.000 dinara.

Viši sud je na prvom suđenju odbio Ilićev tužbeni zahtev, a Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Ponovljeno suđenje počelo je u decembru 2017. godine i od tada je održano samo pripremno ročište.

1 komentar za: “Ročište na suđenju protiv portala Peščanik odloženo za 29. maj

 1. Srđan Ilić

  Poštovana koleginice Barišić,

  Pošto za dva ročišta na kojim ste prisustvovali niste našli za shodno da me kao stranu u sporu pitate za bilo kakvo mišljenje, komentar, moram da vam citiram prvi rečenicu spornog teksta u kojoj se kaže:

  „Spekulacije o dalekovodima su nakon nekoliko dana nestale, a zanimljivo je da su sa spekulacijama nestali i dalekovodi sa slika.“

  Sa fotografija ništa nije „nestalo“, u šta ste se mogli uveriti da ste našli za shodno da čujete i moju stranu priče, a i da obavite uvid u fotografije koje je „Peščanik“ skinuo sa sajta jer pored svega predstavljaju i povredu autorskih prava.

  Zahvaljujem Vam se za „objektivno“ izveštavanje sa suđenja.

  28. феб 2019. at 12:49

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend