13. apr 2018.

U oktobru ponovno suđenje po tužbi fotografa Srđana Ilića protiv Peščanika

Glavna rasprava na ponovljenom suđenju po tužbi fotografa Srđana Ilića protiv portala Peščanik počeće 9. oktobra, odlučeno je danas na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu.

Sud je na prvom suđenju odbio Ilićev tužbeni zahtev, a Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Ilić je tužio udruženje građana Peščanik, urednice portala Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković i Slobodana Tomića zbog teksta „Šibicarski trikovi“ objavljenog 13. aprila 2015. godine.

Tomić je u tekstu pisao tome gde se nalazio tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić neposredno pre i nakon helikopterske nesreće u Beogradu 13. marta 2015. godine u kojoj je poginulo sedam osoba.

On je pisao i o dve fotografije Tanjuga, odnosno Srđana Ilića i tražio da pojasne zašto se na jednoj fotografiji sa mesta pada helikoptera vidi dalekovod, a na drugoj ga nema.

Ilić je podneo tužbu jer je u tekstu, kako je naveo, izneta jasna tvrdnja da je menjao sadržaj fotografije, što je u novinskoj fotografiji neetičko i najstrože zabranjeno i traži 700.000 dinara za povredu časti i profesionalnog ugleda, kao i za pretrpljni strah zbog objavljivanja neistinitih, nepotpunih i netačnih informacija.

Na ročištu u oktobru treba da budu saslušani Ilić, Svetlana Lukić i Slobodan Tomić.

1 komentar za: “U oktobru ponovno suđenje po tužbi fotografa Srđana Ilića protiv Peščanika

 1. Srđan Ilić Gremlin

  Tekst prilično neprecizan, slučajno ili namerno – ne znam, ali ok, to je to copy/paste novinarstvo. Na žalost, koleginica Barišić (jedina koja je bila u sudnici) je nestala pre kraja ročišta, pa nisam imao priliku da sa njom porazgovaram, što sam imao nameru da urqdim posle ročišta.

  Citiram ključnu rečenicu „Peščanik“-a :
  “Spekulacije o dalekovodina su nakon nekoliko dana nestale, a znimljivo je da su sa spekulacijama nestali i dalekovodi sa slika”.

  Kolege iz „Peščanik“-a, i koleginice Barišić, sa fotografija ništa nije „nestalo“, fotografije na sajru „Peščanik“-a su potpuno iste kakve su bile dana kada su emitovane – a meni je napravljen pakao od života, posle 30+ godina uspešne karijere bez mrlje i osvojene gomile nagrada, bacili ste me u medijsko blato sa najtežom optužbom, provlačili su me kojekakvi „no name“ likovi po društvenim mrežama – pošto se menjanje sadržaja fotografije smatra najvećim mogućim neprofesionalizmom i ne-etičkim penalom u agencijskoj fotografiji i uvek rezultira otkazom.

  Takođe, „Peščanik“ je fotografije objavio bez dozvole, kako Tanjug-a, tako i moje dozvole. Ili kako bi se reklo „ukrao“ ih je sa interneta.

  13. апр 2018. at 19:03

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend