21. jan 2021.

Sa Fejsbuk stranice uklonjena fotografija sa lažnim citatom novinarke Nataše Kovačev

Fotografija novinarke N1 Nataše Kovačev na kojoj se kao njen nalazio neistinit citat da bi „u svaku praznu kuću u Srbiji trebalo useliti migrante, a da je najveća prepreka u tome Srpska pravoslavna crkva“, uklonjena je juče sa Fejsbuk stranice „Narodna inicijativa“.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je za UNS da se dan ranije obratio administratoru stranice i naveo da objava fotografije novinarke sa neistinitim citatom ozbiljno ugrožava njenu bezbednost.

Lažna izjava Nataše Kovačev na Fejsbuku i Tviteru pojavila se neposredno nakon što joj početkom januara nije bilo dozvoljeno da uđe u dvorište crkve u Srbobranu na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, uz obrazloženje predstavnika Eparhije bačke da „N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije bačke, tačka“.

Nataša Kovačev kasnije je za sajt FakeNews tragač rekla da ona nikada nije dala takvu izjavu o migrantima. Nijedna od stranica koje su obajvile izjavu nije navela izvor, a Kovačev je za UNS potvrdila da je odmah po objavljivanju lažne izjave prijavila Fejsbuku ovu stranicu zbog lažnog sadržaja, ali da on nije uklonjen.

Kako za UNS kaže Veran Matić, nakon konsultacije sa novinarkom Kovačev saznao je da su sporne objave na Tviteru u međuvremenu uklonjene, ali da na Fejsbuku ona još uvek postoji na stranici „Narodna inicijativa“.

„Nataša mi je rekla da je pisala Fejsbuku, ali da ništa nije urađeno povodom toga, kao i da ni ona, ni redakcija nisu pisali nikakvu zvaničnu prijavu, niti pokretali sudski postupak. Rešio sam, kao član radne grupe za bezbednost novinara, da pišem administratoru stranice na Fejsbuku. Naveo sam da je informacija lažna i da se njenim multiplikovanjem, kao i širenjem neproverenih i informacija bez izvora ozbiljno ugrožava bezbednost novinarke jer ljudi u to veruju. Nakon toga, objava je uklonjena“, rekao je Matić za UNS.

Kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinara, napominje Matić, veoma je važno da se svi angažuju koliko mogu, a naročito advokatski timovi redakcija.

„Često su to granični slučajevi, nisu sve krivični i ne idu na sud. Zato je važno je da svi uradimo sve što je u našoj moći da pomognemo kada je bezbednost koleginica i kolega ugrožena“, rekao je Matić.

Istražujući ovu temu i šta novinari mogu uraditi kada se na društvenim mrežama šire neproverene informacije, UNS-u su iz advokatskih kancelarija savetovali da je potrebno pre svega obratiti se osobi koja je objavila informaciju, zatim stranici koja je širi, pa onda i samom Fejsbuku. Ukoliko niko ne reaguje, neophodno je da se društvenoj mreži obrati advokat, savet je stručnjaka.

K. K. N,

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend