16. jun 2022.

SafeJournalists: Bugarski novinari napadnuti u Srbiji, nadležni da reaguju

Regionalna mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 novinara na Zapadnom Balkanu, zatražila je danas od nadležnih institucija u Srbiji da sankcionišu odgovorne za napad na tim istraživačkih novinara Bugarske nacionalne televizije (BNT) i ekoaktivista u blizini Bosilegrada.

Iz mreže su saopštili da se incident dogodio juče u popodnevnim časovima u selu Karamanica ispred rudnika „Podvirovi“ kada je „šestoro-sedmoro ljudi, uključujući i direktora rudnika“ najpre kamenovalo novinare i aktiviste a potom ih i fizički napalo.

„Tim novinara iz Bugarske došao je u Srbiju da snimi priču o zagađenju životne sredine u pograničnom području u opštini Bosilegrad. Imali su sve potrebne dozvole za snimanje u Srbiji“, stoji u saopštenju.

Pozivajući se na navode Bugarske nacionalne televizije, mreža je prenela da su o incidentu obavešteni ambasada Bugarske u Beograd i generalni konzulat u Nišu kao i da je policiji u Bosilegradu podneta prijava.

„Umesto da se smanji broj pretnji i napada na novinare, svake godine ih je sve više. To znači da se institucije nisu trudile da zaštite novinare i njihova prava da rade svoj posao. Ovakvi napadi na novinare su neprihvatljivi u zemljama koje teže da budu članice EU i to moramo da objašnjavamo nadležnima“, naveo je direktor mreže SafeJournalists Dragan Sekulovski.

Mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend