27. jul 2022.

Savet Evrope zabeležio deset slučajeva napada na novinare nakon reakcije SJ mreže

Savet Evrope je na svojoj Platformi za bezbednost novinara od početka godine  zabeležio 23 napada na novinare i povrede njihovih prava u regionu. Od toga deset slučajeva je uvršteno nakon reakcije SafeJournalists mreže.

Poslednji u nizu slučaj iz regiona uvršten na Platformu jeste slučaj iz Srbije. Naime,  Dragojlo Blagojević, urednik časopisa Drvotehnika, dobio je pretnje smrću putem telefonskog poziva nakon objavljivanja julskog broja časopisa, u kojem je Blagojevićev članak o drvoprerađivačkoj industriji.

Platforma za zaštitu i bezbednost novinara pomaže dijalogu između vlada i novinarskih organizacija, sa ciljem da se zaustavi kršenje slobode štampe u državama članicama Saveta Evrope i omogući novinarima da obavljaju svoju profesiju bez rizika po sopstvenu bezbednost. Cilj platforme je da poboljša zaštitu novinara, da što bolje odgovori na pretnje i nasilje nad medijskim profesionalcima i da podstakne mehanizme ranog upozoravanja i kapaciteta za reagovanje u okviru Saveta Evrope.

Od 2015. godine, Platforma olakšava prikupljanje i širenje informacija o ozbiljnoj zabrinutosti za slobodu medija i bezbednost novinara u državama članicama Saveta Evrope, kao što je zagarantovano čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Platforma takođe omogućava da se Savet Evrope na sistematičniji način obaveštava o stanju u vezi sa slobodom medija u državama članicama i te da po potrebi preduzme blagovremene i koordinisane akcije.

Podsećamo, SafeJournalists mreža reaguje u slučajevima pretnji po živote i telo novinara, fizičkih napada, ubistva novinara, kao i u izuzetnim situacijama kada se svi članovi mreže dogovore da je zajednička reakcija neophodna. Mreža obaveštava sve relevantne evropske i institucije u zemljama članicama mreže o slučajevima u kojima reaguje, a koje se tiču medijskih prava i sloboda.

SafeJournalists platformu čine novinarska udruženja i medijski sindikati iz država Zapadnog Balkana i to Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje BH novinariSindikat medija Crne Gore (SMCG), Udruženje novinara Makedonije (ZNM), Udruženje novinara Kosova (AGK) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Svi slučajevi koji su se na Platformi našli nakon upozorenja SafeJournalists mreže:

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637504;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637047;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637704;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637566;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637182;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637517;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637171;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637349;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637458;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637797;globalSearch=false

izvor: SafeJournalists/Anka Kovačević

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend