27. jul 2022.

Raša tudej gubi bitku protiv zabrane EU, Moskva upozorava na odmazdu

Ruska državna medijska kuća Raša tudej izgubila je u sredu sudsku bitku protiv zabrane koju joj je u martu uvela Evropska unija zbog navodnog širenja dezinformacija, a Kremlj je zbog toga upozorio na mere odmazde protiv zapadnih medija.

Foto: Benoît Prieur (cc)

Drugi najviši evropski sud potvrdio je odluku Evropske unije, donetu pošto je Brisel optužio Raša tudej za sistematsko dezinformisanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

„Veliko veće Opšteg suda odbacuje zahtev RT Francuska za poništenje akata Veća, donetih posle izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitovanje“, navodi se u saopštenju Opšteg suda sa sedištem u Luksemburgu.

Sudije su podržale slobodu Veća zvaničnika Evropske unije da preduzmu restriktivne mere u ovoj oblasti i odbacili su argumente medijske kuće Raša tudej prema kojima je zabrana ograničila slobodu izražavanja.

„Ograničenja slobode izražavanja RT Francuska, koja bi spomenute restriktivne mere mogle da imaju, proorcionalna su u onoj meri u kojoj su prikladna i nužna za ciljeve kojima se teži“, objasnile su sudije u odluci.

„Sud smatra i da te mere ne krše nesrazmerno osnovni sadržaj slobode poslovanja RT Francuska s obzirom na to da su privremene i poništive“, rekli su.

Kremlj je objavio da smatra da je odluka suda EU-a „izuzetno negativna“, a da će Moskva odgovoriti tako što će preduzeti slične mere protiv zapadnih medija.

Portparol Kremlja je u razgovoru s novinarima rekao da Raša tudej ne može da radi u Evropi, ali je dodao da se nada da će pronaći rupe u zakonu za nastavak emitovanja.

Sankcija EU, koja se odnosi na englesku filijalu RT i delovanje u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, znači da operateri iz EU ne mogu emitovati sadržaj RT.

Zabrana uključuje i suspenziju RT-ovih licenci i dogovora o autorizaciji i o prenosu i distribuciji s partnerima iz EU-a.

Raša tudej može da podnese žalbu povodom pravnih putanja Sudu Evropske unije, najvišem u EU-u.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend