26. okt 2022.

Sednice otvorene za javnost, ali sa najavom

Zoranu Laliću, novinaru gročanskog portala Žig info nije u petak dopušteno da prisustvuje sednici opštinskog veća Grocka, iako je sednica bila otvorena za javnost.

Kako je za UNS rekao Željko Matorčević, urednik Žig infa, Lalić se uredno prijavio obezbeđenju na ulazu i rekao da želi da prati sednicu.

„Lice u civilu, koje se predstavilo kao šef obezbeđenja čuo se sa nekim telefonom, a potom rekao da mu je izdato naređenje da ne može kolegu da pusti da prisustvuje sednici. Kako nije pokazao licencu da je radnik obezbeđenja, kolega je pozvao policiju. Policajac je legitimisao našeg kolegu, zapisao broj legitimacije, ali od lica koje se predstavilo kao šef obezbeđenja nije tražena nikakva legitimacija, samo lična karta, kaže Matorčević.

On dodaje da Žig info, unazad deset godina retko dobija pozive od lokalne samouprave za zasedanja skupštine, veća i druge sastanke od javnog značaja. Poseban problem je i što za sednice veća retko kada i saznaju, zakazuju se sms porukama, nekoliko sati pre početka.

„Sednica u petak zakazana je u jutarnjim časovima. Mi redovno uzimamo zapisnike sa sednica, tako da znamo da na prethodnoj nije doneta odluka da ova bude zatvorena za javnost“, navodi Matorčević.

Predsednik opštinskog veća i predsednik opštine Dragan Pantelić kaže za UNS da sednica jeste bila otvorena za javnost, ali novinari moraju prethodno da se najave da će im prisustvovati.

„Nikada nam se niko nije javio niti zvao da hoće da prisustvuje sednicama veća. Mi nismo objavljivali na sajtu kada su sednice, jer je to samo za članove veća. Nisam upoznat sa detaljima, za incident sam saznao tek kasnije sa portala. Imamo pravilo da svako preko pisarnice mora da se prijavi za bilo koji sastanak, da nam se ljudi ne bi nekontrolisano šetali kroz opštinu i ometali rad“, kaže Pantelić.

Predsednik opštine dodaje da je u potpunosti posvećen javnosti u radu opštine, da se sve sednice veća snimaju i da su oni tu zbog građana. Navodi i da će se konsusltovati sa upravom grada da li će ubuduće najavljivati sednice opštinskog veća na sajtu i da li će biti otvorene ili zatvorene za javnost.


S. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend