26. avg 2022.

Selaković: Uzlazni trend korišćenja slap tužbi, imaju za cilj samo da ućutkaju

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa rekla je, govoreći o slap tužbama, da se njihovo korišćenje može podeliti u nekoliko grupa. 

Foto: Unsplash

„Imamo kompanije koje su tema različitih priča istraživačkih novinara, to su kompanije koje dobijaju ogromne svote državnog novca i tema su novinara, nekada i različitih aktivista. Imamo situaciju sa investitorima, od građevinskih do nekih drugih, koji su do tih investicija došli korišćenjem nekih nedozvoljenih sredstava. Imamo jako važan slučaj slap tužbi, gde je jedan tužilac podneo 37 tužbi protiv nekoliko aktivista, lekara u bolnici, čak i jednog pacijenta. Radi se o direktoru bolnice iz Novog Pazara Mehu Mahmutoviću, koji je bio predmet kritika nakon prvog i drugog talasa korone, on koristi taj vid pravne borbe, kako su svi ljudi koji su pokušali do dođu do tih informacija kritikovali njegov lik i delo“, kazala je ona gostujući u Danu uživo N1.

Ona je podsetila da su slap tužbe vrsta pritisaka ili zastrašivanja onih koji govore o malverzacijama, o „mutnim“ poslovima političara, biznismena koji koriste koruptivne mehanizma kako bi došli do novca.

„Pod tim nazivom, to postoji duži niz godina, a zadnjih nekoliko godina primetan je uzlazni trend korišćenja ovog mehanizma, koji je zloupotreba prava. Te tužbe imaju jednu svrhu – da ućutkaju one koji kritikuju“, kazala je ona.

Građanske inicijative su postale članica međunarodne koalicije protiv SLAPP tužbi u Evropi. Selaković kaže da su tu kao centar za podršku, pružanje pravne pomoci kao i informisanje javnosti.

„Ono što je postala praksa, kada se radi o pritiscima, važno je da javnost bude obaveštena, a bićemo u prilici i da informišemo različite institucije šta se dešava u Srbiji i usmerimo pažnju određenih struktura, a sa kolegama ćemo pokušati da delujemo u zagovaračkom smislu kako bi se Srbija uskladila sa regulativnom Evropske unije“, kazala je sagovornica N1.

Dodala je i da sudovi često donose presude u korist tužilaca, ali da je bilo i kontra primera.

„Važno je da o ovoj temi govorimo i da se informiše kako to sve funkcioniše. Epilozi su takvi zato što nemamo jasne smernice za pravosudnu praksu“, zaključila je Bojana Selaković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend