06. sep 2022.

Siniša Kovačević o Bakarecu i targetiranju N1: Baviću se time posle odmora

Prošla su dva dana od kada je potpredsednik skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec targetirao medije koji posluju u okviru United grupe, kao i njenog vlasnika. Dok iz Demokratske stranke traže smenu Nebojše Bakareca, iz Narodne stranke odgovaraju da se tom temom, u principu - ne treba ni baviti, i odgovornost prebacuju na predsednika tog odbora i člana njihove stranke Sinišu Kovačevića.

Foto: Narodna Skupština RS, N1

Iako je dužnost Odbora za kulturu i informisanje da se bavi razvojem kulture i javnim informisanjem, pojedini njegovi članovi tim temama često se ni ne bave. Nebojša Bakarec drugi put je član tog odbora. Međutim, umesto rada na poboljšanju kvaliteta medijske scene u Srbiji, od konstituisanja skupštine do sada se bavio samo targetiranjem Televizije N1, United grupe i njenog vlasnika.

I to uz pomoć fotošopa.

Tim potezom vrši se pritisak i ugrožava se bezbednost novinara, ističe NUNS, ali reakcije predsednika odbora – i dalje nema.

„Molim predsednika skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, uvaženog kolegu Sinišu Kovačevića da pokrene postupak razrešenja svog zamenika, zbog targetiranja novinara i medija, jer je to upravo suprotno onom za šta bi Odbor morao da se zalaže. Bezbednost novinara je jedan od najbitnijih zadataka, pre svega za nadležni Odbor“, kazala je Tanja Manojlović DS.

U emisiji Utisak nedelje Vuk Jeremić takođe je odgovornost prebacio na svog stranačkog kolegu Kovačevića, ali je stava da izjavu Nebojše Bakareca, u principu – treba ignorisati.

„Ja ne znam koje su institucionalne mogućnosti predsednika odbora u skupštini. U svakom slučaju Siniša Kovačević će sam odlučiti o tome kako da se prema tome postavi. Ja lično Bakarecu i sličnima ne bi izlazio u susret dižući tu temu, jer te bljuvotine koje oni govore nastaviće da govore iovako ionako, samo im ovako dajemo veću prominenciju „, kazao je Jeremić.

Kolumnista Peščanika Dejan Ilić se ne slaže.

„Pa kako možete da kažete Siniša Kovačević će to da odluči? Valjda imate neki stav o tome kao organizacija koju predstavljate. Kako možete da kažete – evo jedan čovek će da odluči o tome? Kako to može?, pita Ilić.

Na pitanje da li će pokrenuti postupak za razrešenje Bakareca sa mesta potpredsednika Odbora za kulturu, Kovačević za list Danas odgovara da Odbor za kulturu i informisanje nije Centralni komitet, ni Sinod u kome svi članovi subordinantno odgovaraju vrhovnom poglavaru. Dodaje da je, citiramo, Bakarčeva intelektualna bravura izgovorena samo sa jednim ciljem – da bi se dopao gazdi.

Za N1 kaže – ovim pitanjem detaljnije će se baviti kada se vrati sa odmora.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend