04. jan 2021.

Skandalozno ponašanje ekipe N1 televizije

U ponedeljak, 4. januara 2021. godine, kada je Eparhija bačka, u Svetobogojavljenskom hramu u Srbobranu, u saradnji sa zvaničnim državnim organima, organizovala pomen žrtvama zloglasne Racije, dogodio se nemio i neprijatan događaj, koji je izazvala ekipa Televizije N1. Naime, pre samog početka ovog molitvenog čina, a bez neophodne prethodne najave ili poziva od strane organizatora (Srpske Pravoslavne Crkve), članovi novinarske ekipe Televizije N1 pokušali su da samovlasno uđu u hram i rade šta im se prohte, u okviru njihove trajne hajke protiv Srpske Pravoslavne Crkve.

I pored pristojnih molbi službenog lica Eparhije bačke da poštuju svetinju hrama i molitve žrtvama fašizma, da ugase kamere i ne zloupotrebljavaju razgovor, ekipa Televizije N1 to nije učinila. Verujemo da će ova moćna medijska kuća nedozvoljeno snimljeni materijal zloupotrebiti i prilagoditi svojoj osnovnoj konstrukciji, a to je da Srpska Pravoslavna Crkva ne dozvoljava medijima da „rade svoj posao” i da tako „uskraćuju svim građanima Srbije pravo na blagovremeno informisanje”.

Takva teza je neistinita. Mnoge televizijske ekipe koje su do sada izveštavale o događajima u organizaciji Srpske Pravoslavne Crkve bile su i biće dočekivane dobrodošlicom. I ubuduće će im biti omogućeno da profesionalno, poštujući novinarsku i ljudsku etiku, rade svoj posao, odnosno da obaveštavaju javnost. Televizijski prenos centralnog pomena žrtvama Racije realizovala je Radio-televizija Vojvodine i time su građani Srbije blagovremeno obavešteni o ovom događaju.

Nadamo se da će Televizija N1, kao i njene podružne medijske ustanove, promeniti dosadašnji neprimereni način rada i prethodno pribaviti potrebne dozvole ili akreditacije za obaveštavanje o događajima u organizaciji Srpske Pravoslavne Crkve, kao što to svakodnevno čine kad izveštavaju iz drugih ustanova i ulaze sa kamerama u prostorije tih ustanova. To je najosnovnije u novinarskom poslu – imati poziv i akreditaciju. Nadamo se da će Televizija N1 poštovati pravo nepovredivosti nečijeg vlasništva i da je Crkva vlasna da u svoj prostor pozove onoga za koga smatra da ga treba pozvati. Kako bi bilo, na primer, da bilo ko iz Srpske Pravoslavne Crkve uđe u kancelarije i studio Televizije N1 kada i kako hoće? Bilo bi to nečuveno, zar ne?!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend