02. jul 2024.

Smanjen broj napada na novinare u Srbiji, kaže ministar informisanja

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Dejan Ristić izjavio je da je u prvoj polovini godine, u poređenju sa istim periodom 2023, u Srbiji zabeleženo za oko trećinu manje slučajeva ugrožavanja novinara.

Ristić je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom (Giaufret) kazao da takvi podaci ukazuju na „pozitivan trend i potrebu daljeg angažovanja svih činilaca kako bi potpuno eliminisala ova neželjena pojava“.

Naveo je i da je resor na čijem je čelu posvećen „intenziviranju dijaloga sa svim akterima na medijskoj sceni“.

U saopšenju iz njegovog kabineta navodi se i da je posebna pažnja u razgovoru sa Žiofreom bila posvećena „medijskom pluralizmu, bezbednosti novinara i snaženju demokratskih kapaciteta u oblasti javnog informisanja“.

Žiofre je ukazao i na potrebu da se usvojeni medijski zakoni doslovno sprovode, kako bi „istinski odražavali duh“ Medijske strategije, dodaje se.

Prema bazi napada na novinare koju vodi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), od početka 2024. godine evidentirano oko 60 napada, pretnji i pritisaka na novinare.

U istom periodu 2023. zabeleženo ih je više od 100.

Međutim, predstavnici NUNS-a, ali i međunarodnih medijskih udruženja upozorili su da su novinari u Srbiji u 2024. mete stalnih napada – fizičkih, pretnji smrću i kampanja blaćenja.

Predstavnik međunarodne organizacije Reporteri bez granica Pavol Salaj (Szalai) izjavio je za Radio Slobodna Evropa 6. juna da je u Srbiji „proglašena sezona lova na novinare“.

Više novinara koji su pratili lokalne izbore napadnuto je u Srbiji 2. juna.

Napadi su se dogodili nekoliko dana nakon što je novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića 29. maja u centru Beograda fizički napao urednik provladinog tabloida Srpski telegraf, Milan Lađević.

Prema godišnjem izveštaju Reportera bez granica iz maja, medijske slobode u Srbiji dostigle su najniži nivo od kreiranja Svetskog indeksa slobode medija 2002, odnosno u poslednje 22 godine.

Srbija je na istoj listi, na 98. mestu, od ukupno 180 država, kao pretposlednja u konkurenciji svih država članica i kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend