30. jun 2020.

Sporo i mučno suđenje Dragoljubu Simonoviću ulazi u poslednju fazu

Novinar Milan Jovanović, kome je u decembru 2018. u podmetnutom požaru spaljena kuća, očekuje skori kraj suđenja i smatra da bi sve osim najoštrije kazne za bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića bio ogroman šamar pravosuđu

Dragoljub Simonović (foto: Marko Risović)

U sredu 1. jula, u Drugom osnovnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka, za paljene kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Na redu je ispitivanje veštaka elektro struke i veštaka koji je procenjivao štetu na svim pokretnim stvarima koje su nestale u podmetnutom požaru.

Na prethodnom ročištu su Jela Deljanin, supruga Milana Jovanovića, i veštak građevinske struke, koga je angažovao tužilac, svedočili o šteti koja je pričinjena u požaru. Advokati optuženih su, uz pomoć svog veštaka koga su angažovali kao savetnika, pokušavali da umanje vrednost štete koju je požar izazvao na kući, kao i ukupne imovine koja se u njoj nalazila. Nisu birali reči ni način, pa se ročište pretvorilo u klasičan slučaj viktimizacije žrtava.

Videćemo da li će u istom stilu biti nastavljeno mučno dokazivanje banalnosti poput toga koliko zavesa i goblena je izgorelo ili da li je trebalo rashodovati oprljen, nadimljen i vodom natopljen krevet ili ga je trebalo oprati.

„Oni se trude svim silama da smanje materijalnu štetu na ispod četiri miliona, jer to za sobom povlači nižu kaznu, odnosno blaže krivično delo. Očekujem da na ovom ročištu bude završeno ispitivanje veštaka i da se onda pređe na iznošenje završnih reči, tako da dobijemo presudu najkasnije do septembra. Očekujem da Dragoljub Simonović bude osuđen po optužnici jer će u suprotnom to biti ogroman šamar pravosuđu“, kaže za Cenzolovku Milan Jovanović.

Jovanović kaže i da očekuje da će ih sudija na ovom ročištu obavestiti o tome da je doneta odluka da se Aleksandru Marinkoviću, koji je u bekstvu i koji je optužen da je bacio molotovljev koktel, sudi u odsustvu.

Za Marinkovićem je podignuta Interpolova poternica, a njegov slučaj je ranije odvojen od ovog koji se vodi protiv Dragoljuba Simonovića. Zaprećena mu je kazna od šest godina zatvora kao neposrednom izvršiocu.

Sporo i mučno suđenje

Drugo osnovno javno tužilaštvo podiglo je u martu prošle godine optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara. Motiv za to bili su tekstovi o malverzacijama i nenamenskom trošenju novca u opštini Grocka, a koje je Milan Jovanović objavljivao na portalu Žig info. Istinitost tih tekstova potvrdila je nedavno i Budžetska inspekcija u svom izeštaju za 2018. godinu.

Simonović se tereti da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekivanjem, da je angažovao Vladimira Mihajlovića, za koga je zatražena kazna od pet godina, kao i za saučesnika Igora Novakovića.

Svi optuženi negirali su krivicu, a Mihajlović i Novaković su čak promenili i izjave koje su dali tokom istrage kada su rekli da ih je angažovao Dragoljub Simonović da zastraše novinara.

Videćemo da li će u istom stilu biti nastavljeno mučno dokazivanje banalnosti poput toga koliko zavesa i goblena je izgorelo ili da li je trebalo rashodovati oprljen, nadimljen i vodom natopljen krevet ili ga je trebalo oprati.

Suđenje Dragoljubu Simonoviću počelo je početkom aprila 2019. godine, ali je prvo ročište održano gotovo dva meseca kasnije, krajem maja, jer se glavni optuženi Dragoljub Simonović nije pojavio na početku suđenja. Navodno nije dobio poziv, a sud nije imao dokaz da mu je poziv uručen.

Na prvom rošištu koje je održano Simonovića su bodrili članovi SNS i zaposleni u opštini Grocka.

Dakle, već na samom početku se videlo da će ovo suđenje biti sporo i mučno za žrtvu, da će biti nepotrebnog odlaganja, opstrukcije i da će slediti neslavnu praksu većine suđenja u Srbiji.

Na prvom održanom ročištu je samo pročitana optužnica, a uvodnih reči advokata nije bilo jer je advokatica jednog od optuženih Zora Dobričanin Nikodijević rekla da žuri na drugo suđenje.

Iz toga se videlo da će se događanja u sudnici povijati prema prebukiranom rasporedu advokatice Dobričanin Nikodijević. Uobičajeno je da ročišta u ovom procesu počinju sa zakašnjenjem i svi u sudnici čekaju kada će ona stići, a zagušljivu atmosferu povremeno presecaju obaveštenja o tome u kojoj ulici je advokatica upala u saobraćajnu gužvu.

Tek krajem septembra prošle godine, nakon dugih pauza i odlaganja, u jednom slučaju i zbog nedolaska advokata optuženih, suđenje je počelo da se odvija, ali opstrukcija nije prestala.

Kao da su žrtve na optuženičkoj klupi

Na svakom novom ročištu atmosfera u sudnici se dodatno komplikuje za žrtve, novinara Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin. Advokati optuženih se prema žrtvama ponašaju kao da su oni, a ne Dragoljub Simonović, na optuženičkoj klupi.

Dragoljub Simonović i njegovi advokati su prvo negirali da je portal Žig info medij i da je Jovanović novinar. Zatim je Simonović pretio tužiocu Predragu Milovanoviću da se može desiti da „više ne bude tužilac“.

Njegovi advokati su optuživali i novinare koji izveštavaju sa suđenja da se bave „hajkom na SNS i Simonovića“, a na poslednjem ročištu su Jelu Deljanin pokušavali da predstave kao osobu koja lažno prijavljuje da joj je uništeno više zavesa nego što ima prozora.

Jela Deljanin, koja se leči jer se do danas nije oporavila od stresa, i Milan Jovanović izgubili su u požaru, u decembru 2018. godine, sve što su sticali celog života. Milan Jovanović i pored svega nije prestao da istražuje i objavljuje tekstove o zloupotrebama u opštini Grocka.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend