08. nov 2022.

Šta je Proton mejl sa koga su stigle pretnje Danasu i može li se ući u trag pošiljaocu?

Zastrašujuće pretnje redakciji Danasa, u kojima se zaposlenima poručuje da će proći kao Šarli Ebdo i da će ih zasuti “salva metaka”, stigle su u nedelju sa Proton mejla, šifrovanog servisa e-pošte, koji je izgradio bazu od 70 miliona korisnika širom sveta insistirajući na potpunoj sigurnosti podataka.

Usluge Protona koriste kako uzbunjivači i aktivisti tako i oni koji postupaju sa druge strane zakona. Pre pretnji Danasu sa Proton mejla stizale su dojave o postavljenim bombama u Beogradu tokom prethodnih meseci.

Da li je u ovakvim situacijama uopšte moguće otkriti pošiljaoca, na koji način nadležni postupaju i koliko su ovakve pretnje ozbiljne za Danas su objasnili Lidija Komlen Nikolić, predsednik predsedništva Udruženja javnih tužilaca Srbije, i Bojan Perkov, iz Šer fondacije.

Šta je Proton mejl?

Bojan Perkov objašnjava da je komunikacija koja ide preko Proton mejla višestruko zaštićena.

– Proton mejl je servis koji pruža obostranu enkripciju, što znači da je sadržaj poruka koji se prenose preko njihovih servera enkriptovan, odnosno šifriran, tako da ni sama kompanija koja pruža ovu vrstu usluge ne može da im pristupi. Kada korisnici Proton mejla šalju poruke jedni drugima, one su takođe enkriptovane čime se obezbeđuje visok nivo privatnosti komunikacija. Sa druge strane, provajderi poput Gugla imaju drugačiji biznis model koji se zasniva na prikupljanju i analizi podataka o ponašanju korisnika, pa samim tim i njihove mejl komunikacije – kaže Perkov.

Pored toga što ne pristupa sadržaju razmenjenih mejlova, Proton takođe nema uvid ni u druge podatke, koje druge kompanije obično skupljaju.

Ipak postoje određene informacije koje Proton zna o svojim korisnicima i koje čuva.

– Ukoliko ste napravili nalog odnosno mejl adresu na Protonu pod svojim imenom i prezimenom, znači da imaju taj podatak o vama, kao i ako plaćate kreditnom karticom ukoliko ste se opredelili za plaćenu opciju. Kao što je navedeno u politici privatnosti, čuvaju se određeni metapodaci o mejlovima koji su poslati, dakle ne sadržaj već podaci koji opisuju komunikaciju, kao i podaci o aktivnosti naloga: broj poslatih poruka, iskorišćen prostor, ukupan broj poruka i vreme kada se korisnik poslednji put ulogovao na nalog. Kada je reč o IP adresama one mogu biti privremeno zadržane u cilju borbe protiv zloupotreba i prevara, dok korisnicima koji krše pravila korišćenja IP adresa može biti trajno zadržana – navodi Perkov.

Kako ući u trag?

Imajući u vidu ovakav nivo privatnosti postavlja se pitanje kako doći do osoba koje šalju mejlove.

Upitana koliko je teško da se otkrije ko je uputio pretnje Danasu koristeći Proton mejl, Lidija Komlen Nikolić navodi da “će nadležno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal imati izuzetno težak posao, prilikom utvrđivanja identiteta osobe koja je izvršila krivično delo”.

– Postupak se sastoji u aktiviranju međunarodne saradnje između policije i tužilaštva a potom i suda što samo po sebi usporava postupak. Drugi problem je činjenica da je mejl upućen sa servisa koji garantuje anonimnost i enkripciju podatka, i inače je poznat po tome u stručnim krugovima koji se bave sajber kriminalom. To je i razlog što autor mejla ima subjektivni osećaj nekažnjivosti i ubeđenja je da može da uputi tako drastične pretnje – navodi sagovornica Danasa.

Na sajtu Proton mejla može se inače pročitati da Proton može biti u obavezi da otkrije određene podatke o korisnicima na zahtev vlasti iz Švajcarske gde je sedište kompanije.

– Ovo se dešava u slučajevima kada je švajcarski zakon prekršen – piše na sajtu.

Takođe se ističe da po domaćim propisima Proton mejl nije u obavezi da dostavi bilo kakve podatke nadležnim organima drugih država.

– Švajcarske vlasti mogu ponekad pomagati nadležnim organima iz drugih država pod uslovom da su (zahtevi) u skladu sa procedurama povezanim sa međunarodnom pravnom pomoći i u skladu sa švajcarskim zakonima. U tim slučajevima legalnost je ponovo zasnovana na švajcarskim zakonima – navodi se na Protonovom sajtu.

Prema dostupnom izveštaju, tokom 2021. godine Proton mejl je dobio 6.243 zahteva od nadležnih organa, od kojih su 1.323 odbijena dok se po ostalim postupalo.

Među onima po kojima je postupano nalazi se i slučaj klimatskog aktiviste iz Francuske koji je privukao posebnu pažnju javnosti. Tada je Proton mejl, postupajući po nalogu švajcarskih vlasti, predao podatke o IP adresi svog korisnika, a ovom je prethodio zahtev francuskih vlasti upućen putem Europola.

Koliko je ozbiljno?

Glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović rekao je da iako Danasu često stižu pretnje, poslednji mejl je najjeziviji koji je dobijen.

– Nama često stižu preteći mejlovi, ali nikad nije bilo ovako jezivih. U nedelju oko dva sata popodne otvorio sam službeni mejl i šokirao se kako je jezovito napisano. Pisao je očigledno neki čovek koji zna dosta podataka o redakciji. Razmišljali smo da li da publikujemo ili prvo prijavimo policiji i došli do zaključka da je bolje da obavestimo javnost o tim pretnjama, kao i urednike, novinare i zaposlene u redakciji da ako neko oseća nelagodnost, dok policija to ne raščivija, da ovih dana rade od kuće” – rekao je juče za Cenzolovku glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, na čiji službeni mejl je pretnja upućena.

Lidija Komlen Nikolić navodi da se ovakve pretnje moraju ozbiljno shvatiti.

– Sadržina poruke koja je upućena na zvaničnu elektronsku adresu urednika Danasa upućuje na ozbiljnost i zahteva hitnu reakciju nadležnih državnih organa. Uostalom, u skladu sa Opšte obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca, tužilaštvo je dužno da postupi u roku od 24 časa od prijema prijave – kaže Komlen Nikolić.

Odmah pošto je preteći mejl pročitan, slučaj je prijavljen policiji, a nadležni uključujući Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal su odmah reagovali.

Podsetimo, u nedelju ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, uređivačke politike.

– Samo, kada jednog jutra budete krenuli na posao uputivši se ka vašoj redakciji, i dok sebi pravite jutarnju kaficu, i dok nonšalantno ćaskate sa vašim kolegama o vašim porodicama, sportu, vremenu, ili pak nekom traču, i kada najednom salva metaka krene da lomi prozore i rikošetira iznad vaših glava krenuće odmotavanje u vašim glavama gde ćete se setiti svega, od vaših prvih koraka, polaska u prvi razred osnovne, prvog poljupca, prvog seksa, prve plate, venčanja, rađanja vaše dece, pa sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“, navodi se u pretećem mejlu koji je naslovljen „Beogradski Šarli Ebdo“, i još se dodaje da potencijalni počinioci nikada neće izaći pred lice pravde, „jer i oni neće preživeti tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmeni vatre sa organima reda.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend